Dyrektywa UE dot. tradycyjnego wędzenia

Czesław Siekierski udzielił wywiadu Krajowej Jedynce, gdzie zarzucił Komisji Europejskiej, iż Polska strona nie miała wystarczającej reprezentacji podczas konsultacji zawartości substancji smolistych w produktach wędzonych.

Sprawdzone wypowiedzi

Czesław Siekierski

Konsultacje nie objęły drobnych przetwórców, bo ci nie mieli wówczas swojego stowarzyszenia. Stowarzyszenie Producentów Wyrobów Wędzonych Tradycyjnie powstało dopiero teraz.

Prawda Ukryj uzasadnienie

Badania w sprawie WWA w żywności zainicjowano w 2005 roku, a od 2008 roku do 19 sierpnia 2011 trwały prace nad Rozporządzeniem 835/2011, które obniżyło dopuszczalną zawartość benzopirenu.
Minister Zdrowia konsultował projekt Rozporządzenia z Radą Gospodarki Żywnościowej oraz Federacją Producentów Żywności. W składzie tych organizacji nie było przedstawicieli Rzeźników i Wędliniarzy.
Ministerstwo Rolnictwa  nie sprawdziło, jak nowe rozporządzenie wpłynie na producentów wędlin korzystających z metod tradycyjnych; o zdanie były pytane wyłącznie największe firmy wędliniarskie.

Polskie Stowarzyszenie Producentów Wyrobów Wędzonych Tradycyjnie powstało w Ładnej koło Tarnowa 28 stycznia 2014 roku w Ładnej koło Tarnowa. Przed założeniem stowarzyszenia istniał Komitet Obrony Wędlin Tradycyjnie, który został powołany 14 stycznia 2014 roku, reprezentując średnie i małe firmy.