Wypowiedzi
Sprawdzamy wypowiedzi polityków i osób publicznych pojawiające się w przestrzeni medialnej i internetowej. Wybieramy wypowiedzi istotne dla debaty publicznej, weryfikujemy zawarte w nich informacje i przydzielamy jedną z pięciu kategorii ocen.
Dyrektywa UE dot. tradycyjnego wędzenia
Dyrektywa UE dot. tradycyjnego wędzenia
Konsultacje nie objęły drobnych przetwórców, bo ci nie mieli wówczas swojego stowarzyszenia. Stowarzyszenie Producentów Wyrobów Wędzonych Tradycyjnie powstało dopiero teraz.
Badania w sprawie WWA w żywności zainicjowano w 2005 roku, a od 2008 roku do 19 sierpnia 2011 trwały prace nad Rozporządzeniem 835/2011, które obniżyło dopuszczalną zawartość benzopirenu.
Minister Zdrowia konsultował projekt Rozporządzenia z Radą Gospodarki Żywnościowej oraz Federacją Producentów Żywności. W składzie tych organizacji nie było przedstawicieli Rzeźników i Wędliniarzy.
Ministerstwo Rolnictwa nie sprawdziło, jak nowe rozporządzenie wpłynie na producentów wędlin korzystających z metod tradycyjnych; o zdanie były pytane wyłącznie największe firmy wędliniarskie.
Polskie Stowarzyszenie Producentów Wyrobów Wędzonych Tradycyjnie powstało w Ładnej koło Tarnowa 28 stycznia 2014 roku w Ładnej koło Tarnowa. Przed założeniem stowarzyszenia istniał Komitet Obrony Wędlin Tradycyjnie, który został powołany 14 stycznia 2014 roku, reprezentując średnie i małe firmy.
*Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl + Enter