Obalamy fałszywe informacje pojawiające się w mediach społecznościowych oraz na portalach internetowych. Odwołując się do wiarygodnych źródeł, weryfikujemy najbardziej szkodliwe przykłady dezinformacji.
Dieta Budwig – skuteczny lek na raka czy kolejny fake news?
Sprawdzamy, co badania naukowe mówią na temat diety Budwig.
fot. Facebook / Modyfikacje: Demagog
Dieta Budwig – skuteczny lek na raka czy kolejny fake news?
Sprawdzamy, co badania naukowe mówią na temat diety Budwig.
FAKE NEWS W PIGUŁCE
- Na Facebooku opublikowano post dotyczący diety Budwig, która podobno ma leczyć raka. Skutecznym remedium ma być twarożek i olej lniany.
- Johanna Budwig, odpowiedzialna za pomysł diety, nie była lekarką i nie publikowała prac naukowych.
- Badania nie dowodzą skuteczności spożywania twarożku z olejem lnianym w walce z nowotworem. Dieta Budwig może mieć skutki uboczne.
23 czerwca 2023 roku na Facebooku pojawił się post na temat diety opracowanej przez Johannę Budwig. Kobieta miała – według informacji z wpisu – odkryć lek na raka. Sposób walki z tą chorobą ma być niezwykle łatwy: podobno wystarczy jedynie twarożek i olej.
Post przekierowuje do artykułu na stronie cotozachoroba.pl. Tekst ten był wielokrotnie zamieszczany na facebookowym profilu tego portalu (1, 2, 3). Posty odsyłające do niego cieszyły się dużą popularnością. Przykładowo: jeden z wpisów zdobył ponad 2,8 tys. polubień, inny – ponad tysiąc, kolejny – niemal 900.
Na łamach Demagoga zajmowaliśmy się już tematem rzekomego cudownego leku na raka, odkrytego przez Joannę Budwig. Skoro jednak nieprawdziwe informacje na ten temat wciąż są obecne w sieci, wyjaśniamy tę kwestię jeszcze raz.
Kim była Johanna Budwig? To nie ekspertka od onkologii
Johanna Budwig – wbrew temu, co czytamy w artykule – nie była lekarką ani specjalistką leczenia onkologicznego. To niemiecka biochemiczka, która swoją dietę opracowała w latach 50. ubiegłego wieku.
Jak możemy się dowiedzieć z tekstu na stronie cotozachoroba.pl, Budwig miała mieć na swoim koncie „wielkie osiągnięcia naukowe”, a sama dieta rzekomo została opracowana na podstawie „szeroko zakrojonych badań”. Tak naprawdę w przypadku Budwig trudno mówić o pracach naukowych – książki jej autorstwa, zgromadzone np. w zbiorach niemieckiej Biblioteki Narodowej, to poradniki żywieniowe. Budwig nie publikowała wyników badań w recenzowanych czasopismach medycznych.
Twarożek i olej lniany wystarczą, by wyleczyć raka? Dowody naukowe tego nie potwierdzają
W artykule czytamy, że „dr Johanna Budwig odkryła lek na raka 60 lat temu! Wystarczy twarożek i olej lniany”. Kobieta miała opracować specjalną dietę, która rzekomo „leczy raka”. Jak czytamy jednak na stronie Cancer Research UK (jednej z czołowych organizacji zajmujących się onkologią), nie ma wiarygodnych dowodów na to, że dieta Budwig może leczyć nowotwory lub im zapobiegać.
Inne wiarygodne źródła (s. 29) również podkreślają, że nie ma wystarczających argumentów, aby jednoznacznie potwierdzić przeciwnowotworowe działanie twarożku z olejem lnianym. Wiadomo natomiast, że pacjenci onkologiczni potrzebują zbilansowanej i zdrowej diety – jedzenie wyłącznie produktów przewidzianych w diecie Budwig tego nie gwarantuje.
Naukowcy wciąż badają możliwy wpływ kwasów omega-3, które są obecne w siemieniu lnianym, na komórki nowotworowe. Podczas sprawdzania skuteczności tych kwasów w terapii i profilaktyce przeciwnowotworowej badacze koncentrują się na ich właściwościach, a nie – konkretnie na diecie Budwig.
Dieta Budwig nie powoduje skutków ubocznych? Nauka mówi co innego
W tekście opublikowanym przez cotozachoroba.pl widnieje informacja, że dieta Budwig „składa się wyłącznie z naturalnych składników, które nie powodują skutków ubocznych”.
W rzeczywistości stosowanie się do zaleceń tego sposobu żywienia może powodować różne dolegliwości. Przede wszystkim dieta Budwig może wywoływać niedobór składników odżywczych, które są szczególnie niezbędne w przypadku pacjentów onkologicznych. Do innych skutków ubocznych diety Budwig należą m.in.:
- częste wypróżnienia,
- wzdęcia,
- zaparcia,
- bóle brzucha.
Poza tym siemię lniane może wpływać na wchłanianie się przypisanych leków. Jak podkreśla dietetyczka kliniczna Karla Crawford, jest to istotne m.in. przy przyjmowaniu leków na krzepnięcie krwi, gdyż dawki siemienia zalecane w diecie Budwig mogą dodatkowo rozrzedzać krew.
Medycyna leczy, dieta Budwig – nie
Treść artykułu zniechęca do konwencjonalnych metod leczenia. „Sukces dr Johanne Budwing polega na tym, że dieta, którą opracowała na podstawie wieloletnich badań, pozwoliła jej wyleczyć 90% swoich pacjentów, podczas gdy w przypadku medycyny akademickiej jest to możliwe u mniej niż 4%” – czytamy na stronie cotozachoroba.pl.
Po pierwsze, nie ma dowodów na skuteczność diety Budwig w leczeniu nowotworów. Po drugie, skupienie się na niekonwencjonalnych metodach terapii może opóźniać skorzystanie z medycznych sposobów na wyzdrowienie. Konwencjonalne metody leczenia nowotworów, takie jak chemioterapia, radioterapia, chirurgia czy terapia hormonalna, mają potwierdzone działanie.
Jak wskazuje Amerykańskie Towarzystwo Onkologiczne, osoby stosujące alternatywne metody leczenia umierają z powodu nowotworów częściej niż te, które stosują konwencjonalne terapie.
Zdrowa dieta jest potrzebna, ale nie wystarczy, by wyleczyć nowotwór
Według informacji zawartych w artykule działania Budwig „potwierdziły, że żywność i produkty naturalne są kluczem do pokonania wielu chorób, w tym nowotworów”. W innym miejscu tekstu napisano: „My, pacjenci, jesteśmy coraz bardziej świadomi, że odżywianie ma kluczowe znaczenie dla zdrowia. To, co jemy, może być naszym lekarstwem lub trucizną”.
Faktem jest, że dobrze zbilansowana dieta i aktywność fizyczna są ważne w dbaniu o zdrowie, ale w wielu sytuacjach – szczególnie w przypadku nowotworu – konieczne jest zastosowanie leczenia.
*Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl + Enter