Sprawdzamy wypowiedzi polityków i osób publicznych pojawiające się w przestrzeni medialnej i internetowej. Wybieramy wypowiedzi istotne dla debaty publicznej, weryfikujemy zawarte w nich informacje i przydzielamy jedną z pięciu kategorii ocen.
Ten artykuł ma więcej niż 3 lata. Niektóre dane mogą być nieaktualne. Sprawdź, jak zmieniała się metodologia i artykuły w Demagogu.
Unijne normy benzoapirenu
Ten artykuł ma więcej niż 3 lata. Niektóre dane mogą być nieaktualne. Sprawdź, jak zmieniała się metodologia i artykuły w Demagogu.
Unijne normy benzoapirenu
Jest tylko benzopiren, który jest kancerogenny, czyli rakotwórczy – ma się mieścić w tej kiełbasie, czy we wszystkich wędzonych produktach w granicach 2 mikrogramów na kilogram produktu.
Zgodnie z Rozporządzeniem nr 835/2011 ograniczono limity dotyczące zawartości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w produktach spożywczych. Zgodnie z nowymi normami, zawartymi w załączniku – co do zasady – najwyższy dopuszczalny poziom benzo(a)pirenu w mięsie wędzonym, produktach mięsnych wędzonych oraz w wędzonych rybach wynosi 2 mikrogramy na 1 kilogram produktu.
Na zasadzie odstępstwa – w odniesieniu do wędzonych szprotów limit wynosi 5 mg/1kg, a wędzonych małż 6 mg/kg.
Wspieraj niezależność!
Wpłać darowiznę i pomóż nam walczyć z dezinformacją, rosyjską propagandą i fake newsami.
*Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl + Enter