Sprawdzamy wypowiedzi polityków i osób publicznych pojawiające się w przestrzeni medialnej i internetowej. Wybieramy wypowiedzi istotne dla debaty publicznej, weryfikujemy zawarte w nich informacje i przydzielamy jedną z pięciu kategorii ocen.
Eksport wieprzowiny do Rosji
Eksport wieprzowiny do Rosji
Znaczy trzeba rzeczywiście potwierdzić, bo jak spojrzymy na wartość eksportu żywności do Rosji za zeszły rok, to jest ponad miliard trzysta milionów euro i tylko jedna szósta tej wartości dotyczy wieprzowiny. Pozostała kwota ponad miliard euro to są w zasadzie dwie branże: owoce/warzywa i mleko/przetwory mleczne.
Według wstępnych danych GUS za rok 2013,opublikowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, eksport produktów rolno- spożywczych do Rosji wyniósł 1 252,2 mln euro, co czyni ją trzecim odbiorcą polskiego eksportu we wskazanym obszarze.
Nieprawdą jest też, że eksport wieprzowiny stanowi jedną szóstą eksportu produktów rolno- spożywczych do Rosji. Według danych GUS, na które powołuje się też MRiRW wmateriałach konferencyjnych dotyczących aktualnej sytuacji w zakresie występowania ASF (afrykańskiego pomoru świń), eksport wieprzowiny do Rosji za rok 2013 wynosił 99 411 tys. euro.
Co więcej, zgodnie z danymi GUS w obrębie handlu zagranicznego, łączny eksport warzyw i owoców, a także mleka i przetworów mlecznych do Rosji, nie zamyka się w kwocie miliarda euro, a kształtuje się następująco:
Eksport do Rosji w 2013 roku | Wartość w euro |
Produkty mleczarskie; jaja ptasie; miód naturalny; jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | 141.876.336 |
Warzywa oraz niektóre korzenie i bulwy jadalne | 173.970.356 |
Owoce i orzechy jadalne; skórki owoców cytrusowych lub melonów | 341.001.753 |
Łącznie: | 656.848.445 |
*Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl + Enter