Strona główna Analizy Górnośląska Karuzela Stanowisk — który polityk znalazł w lipcu nową pracę?

Górnośląska Karuzela Stanowisk — który polityk znalazł w lipcu nową pracę?

Tekst został opublikowany w ramach współpracy z redakcją Śląskiej Opinii.

Od kilku miesięcy na stanowiskach w zarządach spółek Skarbu Państwa, w komisjach polskiego i europejskiego parlamentu oraz w lokalnych instytucjach zachodzą dynamiczne zmiany. Dlatego Śląska Opinia postanowiła rozpocząć cykl artykułów, w których śledzi kariery śląskich polityczek i polityków, a także innych osób związanych z regionalnymi podmiotami.

fot. Psiŏczek / Wikimedia Commons / CC0 / Modyfikacje: Demagog

Górnośląska Karuzela Stanowisk — który polityk znalazł w lipcu nową pracę?

Tekst został opublikowany w ramach współpracy z redakcją Śląskiej Opinii.

Śląscy politycy w Brukseli

W minionym miesiącu doszło do wyborów prezydiów poszczególnych komisji Parlamentu Europejskiego. Każda z komisji wybiera przewodniczącego i maksymalnie czterech wiceprzewodniczących na okres dwóch i pół roku. Dwóch polityków, którzy uzyskali mandaty ze śląskiego okręgu wyborczego, znalazło się w tych gremiach.

Borys Budka (Koalicja Obywatelska) został wybrany na stanowisko przewodniczącego Komisji ds. Przemysłu, Badań Naukowych i Energii (ITRE) w Parlamencie Europejskim. Tymczasem jego kolega z listy wyborczej, Łukasz Kohut (Koalicja Obywatelska) został wiceprzewodniczącym Podkomisji Praw Człowieka (DROI).

W Parlamencie Europejskim istnieją komisje stałe, podkomisje i specjalne komisje tymczasowe oraz komisje śledcze. W ramach stałych komisji europosłowie przygotowują projekty legislacyjne i sprawozdania, analizują także propozycje Komisji Europejskiej i Rady Unii Europejskiej. Podkomisje i specjalne komisje tymczasowe zajmują się konkretną tematyką, komisje śledcze badają natomiast podejrzenia złego stosowania unijnych przepisów.

Zmiany na stanowiskach w lokalnych podmiotach

Do zmian doszło także w zarządach i radach nadzorczych miejskich oraz wojewódzkich podmiotów na Górnym Śląsku. Wśród nich znalazły się Katowickie Wodociągi, które należą do miasta Katowice (par. 8). Podobna sytuacja miała miejsce w Kolejach ŚląskichGórnośląskim Przedsiębiorstwie Wodociągów, których właścicielem lub większościowym właścicielem jest województwo śląskie.

Pod koniec czerwca skład Rady Nadzorczej Katowickich Wodociągów S.A uzupełniła była katowicka radna Bożena Rojewska (Platforma Obywatelska), natomiast były katowicki radny Tomasz Szpyrka (Forum Samorządowe i Marcin Krupa) na początku lipca trafił do zarządu spółki.

Krzysztof Klimosz został powołany do pełnienia funkcji Prezesa Zarządu Spółki Koleje Śląskie. W latach 2022-2024 był członkiem Zarządu Województwa Śląskiego. Wcześniej zajmował stanowisko Prezesa Spółki Stadion Śląski sp. z o.o. (lata 2015-2019), był także wiceprezesem Zarządu Spółki Fabryka Pełna Życia sp. z o.o. w Dąbrowie Górniczej (lata 2019–2022).

Z kolei były wiceprezydent miasta Katowice Jerzy Woźniak (Nowa Lewica) został w lipcu członkiem Rady Nadzorczej Górnośląskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów S.A.. Wiceprezydentem Katowic przestał być natomiast w czerwcu tego roku, o czym pisała m.in. Śląska Opinia.

Postępowanie kwalifikacyjne na stanowisko wiceprezesa Polskiej Grupy Górniczej

Od sierpnia nowym wiceprezesem ds. produkcji w PGG będzie Marek Skuza. Jak podano w oficjalnym komunikacie, został on powołany na to stanowisko w wyniku przeprowadzonego postępowania kwalifikacyjnego

Dotychczas pełnił funkcję pełnomocnika zarządu Polskiej Grupy Górniczej S.A. Od września 2023 roku kierował kopalnią Sośnica, przedtem był szefem Biura Produkcji i Gospodarki Złożem w Centrali PGG S.A.. Od 2012 roku zasiadał na stanowisku dyrektora kopalni Murcki-Staszic, a wcześniej był m.in. naczelnym inżynierem kopalni Wieczorek.

Zmiana składu zarządu Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej

Natomiast w skład zarządu Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej (KSSE) jako wiceprezes weszła Ewa Lipka. Poprzednio pełniła funkcję kierowniczki Biura Prezydenta Miasta Katowice, wcześniej był wieloletnią rzeczniczką Urzędu Miasta Katowice. Spółka nie poinformowała o tych zmianach w żadnym oficjalnym komunikacie, sylwetka nowej wiceprezes pojawiła się natomiast na stronie internetowej.

Skontaktowaliśmy się z biurem prasowym KSSE z zapytaniem o procedurę naboru i zmiany w składzie zarządu. W otrzymanej odpowiedzi poinformowano, że wyboru dokonano na podstawie uchwały Akcjonariuszy Katowickiej SSE SA. Nie wspomniano o przeprowadzeniu konkursu lub postępowania kwalifikacyjnego.

Dyrektor Biblioteki Śląskiej członkiem Rady Instytutu Książki

Powołanie do Rady Instytutu Książki otrzymał z kolei dr Artur Madaliński, dyrektor Biblioteki Śląskiej. Wydarzyło się to na wniosek Hanny Wróblewskiej, Ministry Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Instytut jest narodową instytucją kultury, której celem jest promocja polskiej literatury na świecie oraz popularyzacja książek i czytelnictwa w kraju.

*Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl + Enter

Pomóż nam sprawdzać, czy politycy mówią prawdę.

Nie moglibyśmy kontrolować polityków, gdyby nie Twoje wsparcie.

Wpłać

Dowiedz się, jak radzić sobie z dezinformacją w sieci

Poznaj przydatne narzędzia na naszej platformie edukacyjnej

Sprawdź!