Strona główna Fake News Czipsy z muchomorów czerwonych? To nie jest dobry pomysł na posiłek

Czipsy z muchomorów czerwonych? To nie jest dobry pomysł na posiłek

Nieprawdziwe informacje o korzyściach związanych ze spożywaniem muchomora czerwonego zalewają media społecznościowe. W tym tekście analizujemy materiały, które zachęcają do jedzenia tego trującego grzyba w formie „czipsów”.

screen z Facebooka

fot. Facebook / Modyfikacje: Demagog

Czipsy z muchomorów czerwonych? To nie jest dobry pomysł na posiłek

Nieprawdziwe informacje o korzyściach związanych ze spożywaniem muchomora czerwonego zalewają media społecznościowe. W tym tekście analizujemy materiały, które zachęcają do jedzenia tego trującego grzyba w formie „czipsów”.

Analiza w pigułce

  • W mediach społecznościowych opublikowano posty (1, 2), w których przedstawiono rzekome korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania suszonego kapelusza muchomora czerwonego w formie czipsów. We wpisie na Facebooku podano m.in., że grzyb ten leczy „wszystkie choroby” oraz że należy go suszyć przez 2,5 do 3 miesięcy, aby nastąpił „rozpad związków toksycznych”.
  • Muchomor czerwony to trujący grzyb, który nie jest jadalny. Suszenie lub obrabianie termiczne nie sprawi, że będzie można go bezpiecznie spożywać. Prof. dr hab. Bożena Muszyńska, mykolożka, przekazała nam, że: „muchomor czerwony jest gatunkiem trującym, a po wysuszeniu na wskutek odwodnienia, zwiększa się stężenie substancji toksycznych”. 
  • Dowody naukowe nie potwierdzają leczniczego zastosowania muchomorów czerwonych. Ich przyjmowanie stwarza zagrożenie dla zdrowia ze względu na trudności w określeniu, jaka ilość toksycznych związków znajduje się w danym grzybie. W przypadku problemów zdrowotnych warto polegać na rozwiązaniach medycyny opartej na dowodach

Trwa sezon na grzybobranie, a w niektórych kręgach wzrosło zainteresowanie muchomorem czerwonym (Amanita muscaria). Jeden z naszych czytelników zgłosił nam do analizy film na temat spożywania tego grzyba. W materiale przedstawiono szereg korzyści, które rzekomo można uzyskać dzięki suszonym kapeluszom muchomora czerwonego [czas nagrania 1:39]. W poście wymieniono również liczne choroby, które rzekomo ma on leczyć. 

Jak możemy przeczytać w opisie [pisownia oryginalna]: „W medycynie ludowej, jeśli muchomor jest używany wewnętrznie, to »ze wszystkiego i do wszystkiego«. To prawdziwe panaceum, posiadające wszystkie niezbędne uniwersalne właściwości lecznicze, od ogólnego wzmocnienia po leczenie wszystkich chorób i dar długowieczności. Mieszkańcy Północy używają muchomorów do leczenia gruźlicy, egzemy, stwardnienia rozsianego, guzów gruczołowych i chorób układu nerwowego”.

Zrzut ekranu nagrania na Facebooku. Widzimy kobietę oraz leżące przed nią na stole kapelusze muchomora czerwonego. 7,2 tys. reakcji, 296 komentarzy, 1,8 tys. udostępnień, 501 tys. wyświetleń.

Źródło: www.facebook.com, 08.10.2024

Materiał uzyskał ponad 500 tys. wyświetleń oraz 7,3 tys. reakcji. Opinie użytkowników były podzielone. Niektórzy z nich dziękowali za informacje na temat suszenia grzyba. W jednym z komentarzy czytamy [pisownia oryginalna]: „Super przedstawione informacje, zawsze zastanawiałam się czy to nie jakaś podpucha.Nalewkę mam zeszłoroczną,ale nie mogłam się przekonać do spożycia wew”. Inni wskazywali, że jest on trujący [pisownia oryginalna]: „Nigdy nie jest wiadomo komu jaka dawka jest odpowiednia. Jest trujący”.

Podobne informacje zachęcające do spożywania „czipsów” z muchomora czerwonego pojawiły się także we wpisie na portalu Threads. Możemy w nim przeczytać [pisownia oryginalna]: „chipsy z amanity. Kiedyś nie było dehydratorów, maszyn do suszenia. Dlatego muchomory czerwone suszono bardzo długo, w pobliżu pieców. Do całkowitego wysuszenia (bo wtedy jest jadalny) zajmowało nawet 3 miesiące. To właśnie dlatego »św. Mikołaj « był tak mocno wyczekiwany”.

Zrzut ekranu wpisu na portalu Threads. Widzimy kapelusze muchomora czerwonego suszone na kratce. 30 reakcji, 11 komentarzy.

Źródło: www.threads.net, 13.10.2024

Czy suszenie muchomora sprawi, że będzie zdatny do zjedzenia?

poście możemy przeczytać o tym, że muchomora czerwonego należy suszyć „przez okres 2,5 do 3 miesięcy”, ponieważ po tym czasie następuje „rozpad związków toksycznych”. W filmie zachęca się do spożywania tego grzyba, jednak nie oznacza to, że jedzenie go jest bezpieczne i pozytywnie wpływa na zdrowie.  

Muchomor czerwony nie jest klasyfikowany jako jadalny i zawiera takie związki aktywne, jak m.in.: muscymol oraz kwas ibotenowy. Te substancje są psychoaktywne oraz neurotoksycznemogą powodować uszkodzenie komórek nerwowych

Niektóre przekazy wskazują, że aby można było zjeść i strawić muchomora czerwonego, należy go suszyć lub poddawać obróbce termicznej. Jednak jak podaje University of Virginia School of Medicine: „gotowanie, konserwowanie, zamrażanie czy suszenie nie sprawi, że trujący grzyb będzie bezpieczny do spożycia”. Przyjmowanie muchomorów czerwonych stwarza zagrożenie dla zdrowia ze względu na trudności w określeniu, jaka ilość toksycznych związków znajduje się w konkretnym okazie. Jest to uwarunkowane środowiskiem rozrostu, zmiennymi indywidualnymi dla danego grzyba oraz etapem jego rozwoju (1, 2, 3, 4). 

O komentarz w sprawie suszenia muchomora czerwonego poprosiliśmy prof. dr hab. Bożenę Muszyńską, mykolożkę, botaniczkę oraz farmaceutkę kliniczną, która przekazała nam następujące informacje:

Muchomor czerwony jest gatunkiem trującym, a po wysuszeniu na wskutek odwodnienia, zwiększa się stężenie substancji toksycznych (kwas ibotenowy, muscymol, muskazon, muskaryna, bufotenina, atropina, hioscyjamina, skopolamina) o działaniu psychoaktywnym, hepatotoksycznym, nefrotoksycznym, uszkadzającym neurony obwodowe, czy upośledzające prace serca i wydzielanie neuroprzekaźników w OUN. Ostatnia toksyczność może stopniowo prowadzić do rozwoju chorób neurodegeneracyjnych czy psychicznych”.

Czy muchomor czerwony wyleczy wszystkie choroby?

Jak czytamy we wpisie, muchomory czerwone: „to prawdziwe panaceum, posiadające wszystkie niezbędne uniwersalne właściwości lecznicze, od ogólnego wzmocnienia po leczenie wszystkich chorób i dar długowieczności”. Jednak przyjmowanie kwasu ibotenowego, który znajduje się w muchomorach czerwonych, może grozić zatruciem, a w skrajnych przypadkach – nawet śmiercią

Renomowane towarzystwa medyczne (1, 2, 3) nie rekomendują spożywania muchomorów czerwonych w celu leczenia chorób (1, 2, 3). W kwestii zdrowia warto trzymać się rozwiązań medycyny opartej na dowodach. Muchomor czerwony nie ma właściwości leczniczych, a wiarygodne dowody naukowe nie potwierdzają terapeutycznego zastosowania tych grzybów.

Zgony nie są częste, ale przypadki śmierci po zjedzeniu to nie bajki

poście napisano również, że muchomor czerwony obrósł [pisownia oryginalna]: „nikczennymi plotami o swej rzekomej śmiertelności, którymi to straszono dzieci w niczym nie popartych bujdach i bajkach”, co może mylnie wskazywać, że jego jedzenie nie jest niebezpieczne. Niemniej popularyzacja tego grzyba jako „niegroźnego” może doprowadzić do sytuacji, w której zatrucia i zgony będą zdarzać się coraz częściej.

I choć obecnie przypadki śmierci po zjedzeniu muchomora czerwonego nie są powszechne, to jednak warto wiedzieć, że systematyczne spożywanie tego grzyba może powodować poważne, negatywne skutki zdrowotne. Zgodnie z danymi Głównego Inspektoratu Sanitarnego (GIS) w latach 2012-2022 muchomorem czerwonym zatruło się i wymagało hospitalizacji co najmniej kilkanaście osób

Informacje na temat zatruć muchomorem czerwonym można znaleźć również w zagranicznych raportach (1, 2, 3). Jak czytamy w artykule opublikowanym w American Journal of Preventive Medicine (AJPM):

„Chociaż śmierć jest rzadka, zgłaszano ją jako skutek, w tym przypadek 44-letniego mężczyzny zgłoszony w zeszłym roku, który zmarł po spożyciu 4 suszonych kapeluszy grzyba Amanita muscaria. Pierwszy udokumentowany przypadek hospitalizacji z powodu spożycia Amanita muscaria w Wielkiej Brytanii zgłoszono w lipcu 2023 roku. Przypadek ten dotyczył 46-letniej kobiety, która spożywała suszone grzyby (0,5 grama) dziennie przez 2 tygodnie w ramach tzw. schematu »mikrodawkowania«”. 

*Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl + Enter

Pomóż nam sprawdzać, czy politycy mówią prawdę.

Nie moglibyśmy kontrolować polityków, gdyby nie Twoje wsparcie.

Wpłać