Strona główna Fake News Drukowane mięso wchodzi na rynek? Wpis wprowadza w błąd

Drukowane mięso wchodzi na rynek? Wpis wprowadza w błąd

Błędy i nieścisłości w poście o drukowanym mięsie z komórek zwierzęcych.

Mięso wieprzowe na grillu

fot. Pixabay / Modyfikacje: Demagog

Drukowane mięso wchodzi na rynek? Wpis wprowadza w błąd

Błędy i nieścisłości w poście o drukowanym mięsie z komórek zwierzęcych.

Fake news w pigułce

  • poście na Facebooku zamieszczono informację: „Jasne dlaczego trzeba »załatwić« polskich Rolników? […] Fabryka w Holandii drukuje 3D 500 ton steków miesięcznie”. Dołączono do niego również opis drukowania mięsa z komórek zwierzęcych.
  • W Unii Europejskiej nie można produkować drukowanego mięsa z komórek zwierzęcych. Zanim taki produkt pojawi się na rynku, musi zostać złożony wniosek. Produkt będzie musiał też przejść odpowiednie testy.
  • Wspomniana we wpisie firma Redefine Meat nie zajmuje się produkcją mięsa hodowanego z komórek odzwierzęcych. Produkty tej firmy są wytwarzane wyłącznie ze składników roślinnych. 

W mediach społecznościowych fałszywe treści dotyczące żywności mogą zyskać spore zasięgi: kilka z nich opisywaliśmy w naszych analizach (1, 2, 3). Przykładem jest post o „drukowanym mięsie” opublikowany na Facebooku 20 marca 2024 roku. Rozpoczyna się nawiązaniem do trwających protestów rolników: „Jasne dlaczego trzeba »załatwić « polskich Rolników?”.

Dalej możemy przeczytać: „Fabryka w Holandii drukuje 3D 500 ton steków miesięcznie. Firma Redefine Meat będzie zaopatrywać niemieckie restauracje w drukowane filety. Około 110 niemieckich restauracji kupuje już »mięso « od Redefine Meat”. Dalej przytoczono opis techniczny drukowania mięsa z komórek zwierzęcych.

Zrzut ekranu omawianego posta na Facebooku. Dołączono do niego dwa zdjęcia kawałków syntetycznego mięsa. Na drugim zdjęciu widać dłonie człowieka, który rozrywa kawałek, aby pokazać jego jakość. 

Źródło: www.facebook.com

Na post zareagowało ponad 1 tys. osób, a ponad 4,5 tys. go udostępniło. W komentarzach użytkownicy pisali: „a czy już prosukują na drukarkach 3D sprawne mózgi dla URZEDNIKÓW W UE…!!!!???”, „Rolnik przyszłości to będzie drukarz”, „Tylko w bufecie w Brukseli niech se to żrą….” [pisownia oryginalna].

Jak podała redakcja AFP Sprawdzam, podobne posty można znaleźć w sieci również w innych językach, m.in. w węgierskim, angielskim czy czeskim.

Redefine Meat produkuje mięso z białek roślinnych

poście napisano, że „Fabryka w Holandii drukuje 3D 500 ton steków miesięcznie. Firma Redefine Meat będzie zaopatrywać niemieckie restauracje w drukowane filety”. Później przytoczono opis „drukowania” mięsa z pomocą drukarki 3D: „[…] naukowcy biopsują partię zwierzęcych komórek macierzystych w zależności od pożądanego rodzaju mięsa – wołowiny, wieprzowiny, drobiu, a nawet ryb”.

Firma Redefine Meat istnieje, wykorzystuje druk 3D, a jej produkty można znaleźć w restauracjach w krajach Europejskich, m.in. w Niemczech. Nie zajmuje się produkowaniem mięsa ze zwierzęcych komórek macierzystych. Jak możemy przeczytać na ich stronie, z najczęściej zadawanymi pytaniami w zakładce „Produkty”:

„Produkty Redefine Meat™ wykonane są ze zrównoważonych, pożywnych i łatwo dostępnych składników, w tym białek roślinnych, tłuszczów, barwników i aromatów. Połączone przy użyciu naszych unikalnych technologii tworzą smaczne nowe mięso, oferujące doznania kulinarne podobne pod względem smaku, tekstury i aromatu do mięsa zwierzęcego. Nasze produkty nie zawierają jednak składników pochodzenia zwierzęcego”.

Na stronie znajdziemy również pełną listę składników poszczególnych produktów.

Mięso z komórek zwierzęcych z drukarki 3D?

Napisaliśmy wyżej, że podobny post opublikowano wcześniej w kilku wersjach językowych. W polskiej wersji na początku znajdziemy dopisek: „Jasne dlaczego trzeba »załatwić « polskich Rolników?”. Jednak cele produkcji takiego mięsa są inne.

Naukowcy starają się opracować nowe sposoby produkcji żywności, które sprostałyby zapotrzebowaniu ludzi oraz byłyby mniej obciążające dla środowiska niż hodowla bydła. Odpowiedzią na to jest m.in. produkcja mięsa pochodzenia roślinnego, również przy wykorzystaniu drukowania 3D

W ostatnich latach udało się również wydrukować mięso z komórek pochodzenia zwierzęcego. Dla przykładu, w 2021 roku naukowcy z Japonii wydrukowali kawałek wołowiny Wagyu. W artykule nie poinformowano, czy ktoś go spróbował. Technologia ta nadal stoi przed wieloma wyzwaniami i jeśli mięso będzie miało trafić na nasze stoły, będzie musiało przejść kolejne badania.

Prawo Unii nie zezwala na sprzedaż drukowanego mięsa z komórek zwierzęcych

W Unii Europejskiej nie można jeszcze produkować drukowanego mięsa z komórek zwierzęcych

Zanim taki produkt pojawi się na rynku, po złożeniu odpowiedniego wniosku będzie musiał przejść testy. Zatwierdzaniem nowej żywności w UE zajmuje się Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Reguluje to rozporządzenie w sprawie nowej żywności.

Jednocześnie nie ma planów całkowitego zrezygnowania z tradycyjnego chowu bydła na ubój. Również w tym zakresie szuka się ekologicznych rozwiązań.

*Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl + Enter

Pomóż nam sprawdzać, czy politycy mówią prawdę.

Nie moglibyśmy kontrolować polityków, gdyby nie Twoje wsparcie.

Wpłać