Strona główna Fake News Owady spożywcze psują nasze zdrowie? Fałsz!

Owady spożywcze psują nasze zdrowie? Fałsz!

Fałszywe informacje we wpisie na Facebooku na temat jadalnych owadów.

Owady spożywcze psują nasze zdrowie? Fałsz!

Fot. Pixabay / Modyfikacje: Demagog

Owady spożywcze psują nasze zdrowie? Fałsz!

Fałszywe informacje we wpisie na Facebooku na temat jadalnych owadów.

FAKE NEWS W PIGUŁCE

  • Na Facebooku opublikowano posty o tej samej treści (np. 1, 2), w których napisano m.in., że spożywanie owadów prowadzi do wielu chorób, obumierania narządów i powoduje zakażenie pasożytami, których nie da się pozbyć z ustroju.
  • To nieprawda. Owadzia chityna, której autor posta przypisuje chorobotwórcze działanie, nie jest szkodliwa i nie wywołuje chorób. Negatywnego efektu zdrowotnego po spożyciu chityny mogą się spodziewać jedynie osoby, które są na nią uczulone.
  • Wszystkie zwierzęta mogą mieć pasożyty: drób, trzoda chlewna, bydło, ryby, owadyinne. Ryzyko zakażenia pasożytami zmniejsza się m.in. wtedy, gdy przestrzegamy zaleceń dotyczących higieny hodowli. Parazytozy odzwierzęce (choroby wywoływane przez pasożyty) leczy się farmakologicznie, a w bardzo zaawansowanych przypadkach również chirurgicznie.
  • W treści posta ostrzegano też przed barwnikami pozyskiwanymi z owadów. W rzeczywistości nie są one niczym nowym ani na rynku europejskim, ani – na polskim. Od lat są one zatwierdzonymi, bezpiecznymi dodatkami do żywności.
  • Wbrew temu, co napisano we wpisie, owadów nie można dodawać do „wszelkich produktów spożywczych”. Zezwolono na dodawanie składników pozyskanych z owadów jedynie do wybranych produktów. Na opakowaniach mają widnieć wyszczególnione składy, zarówno w po łacinie, jak i w języku polskim.

Fake newsy dotyczące owadów spożywczych są obecnie bardzo popularne: w ostatnim miesiącu opublikowaliśmy kilka analiz na ten temat (np. 1, 2, 3, 4). Dziś kontynuujemy ten cykl w związku z niesłabnącym zainteresowaniem tym tematem w mediach społecznościowych.

Na facebookowych profilach prywatnych użytkowników opublikowano ostatnio post (o tej samej treści) dotyczący owadów jadalnych i rzekomych skutków zdrowotnych, do jakich prowadzi ich konsumpcja.

Zrzut ekranu z profilu użytkownika Facebooka: liczba reakcji 2 tys., liczba komentarzy: 6, liczba udostępnień: 21 tys.

Fot. Facebook

Wpisy szybko zyskały dużą popularność: na jednym z profili post w 3 dni osiągnął 2 tys. reakcji, 6 komentarzy i aż 21 tys. udostępnień.

Chityna nie niszczy narządów wewnętrznych

W treści posta napisano: „chityna jest twardą zewnętrzną osłoną owadów, które niszczą narządy wewnętrzne i powodują choroby , takie jak :

  1. DYCHAWICA.
  2. ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY.
  3. RAK.
  4. TOCZEŃ UKŁADOWY”.

To nieprawda. Chityna zawarta w owadach nie jest szkodliwa i nie wywołuje chorób. Jest drugim (po celulozie) najpowszechniej występującym w przyrodzie polisacharydem, czyli związkiem, który zbudowany jest z długiego łańcucha pojedynczych cukrów.

O ile celuloza znajduje się przede wszystkim w ścianach komórek roślin, o tyle chityna wysyca ścianę komórkową grzybów. Jeśli kiedykolwiek jadłaś/jadłeś pieczarki, boczniaki czy shiitake, zapewne spożywałaś/spożywałeś chitynę.

Związek ten jest również budulcem szkieletu zewnętrznego stawonogów, a więc występuje m.in. krewetkach, krabachowadach jadalnych.

Negatywnego efektu zdrowotnego po spożyciu chityny mogą się spodziewać jedynie osoby, które są na nią uczulone. Występuje tu analogiczna sytuacja jak w przypadku innych alergii pokarmowych, np. uczulenia na orzechy. Osoby zdrowe mogą je spożywać i czerpią wiele korzyści z cech zdrowotnych tego pokarmu, natomiast osoby uczulone nie powinny spożywać produktu, który jest dla nich niebezpieczny.

Więcej na ten temat przeczytasz w analizie opublikowanej na początku lutego br.

Pasożyty mogą infekować wszystkie rodzaje zwierząt

Dalej w poście napisano, że owady są „rezerwuarem flory pasożytniczej i patogennej, która poraża narządy człowieka”.

Wszystkie zwierzęta mogą mieć pasożyty: drób, trzoda chlewna, bydło, ryby, owadyinne. Zmniejszanie ryzyka parazytoz (chorób wywołanych przez pasożyty) polega m.in. na przestrzeganiu zaleceń dotyczących higieny hodowli. Więcej na ten temat znajdziesz w innej naszej analizie.

Patogenne bakterie mogą się znaleźć w każdym rodzaju pokarmu

Jeśli zaś chodzi o „florę patogenną”, czyli mikroorganizmy chorobotwórcze, to ich źródłem mogą być wszystkie produkty spożywcze: zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Do tych pierwszych należy np. bardzo niebezpieczne dla zdrowia zatrucie bakterią Salmonella (np. pochodzącą z jaj lub z produktów mlecznych).

zatruciach wywołanych spożyciem produktów roślinnych było głośno np. w 2011 roku, kiedy doszło do wielkoskalowego skażenia warzyw chorobotwórczymi szczepami Escherichia coli.

W związku z powyższym owady nie są jedynym potencjalnym źródłem patogennych bakterii, a organizacje, które dopuszczają owady do spożycia, przygotowują również wytyczne, które pozwalają minimalizować to ryzyko.

Parazytozy podlegają leczeniu

W treści posta można również przeczytać, że owadzich pasożytów „nie można się pozbyć z organizmu”.

To nieprawda. Parazytozy leczy się przede wszystkim farmakologicznie. W bardzo zaawansowanych przypadkach pasożyty usuwa się chirurgicznie.

Barwniki pozyskiwane z owadów nie są niczym nowym

We wpisie podano również: „jeśli patrzysz na składy produktów , przeczytaj : E -120-karmin (czerwony barwnik) to mieszanka robaków cachinel. E – 904- SZELAK . Jest to produkt odpadowy robaków. Robaki żyją w krajach subtropikalnych.”.

Oba wymienione barwniki są pozyskiwane z czerwcównie są niczym nowym ani na rynku europejskim, ani – na polskim. Od lat są one dodatkami zatwierdzonymi do stosowania w żywności.

Podane nazwy owadów są błędne

Błędne są też niektóre tłumaczenia nazw owadów, przytoczone w poście. Napisano w nim bowiem:

„1. Żółte robaki mączne – Tenebrio molitor.

(Powszechnie nazywane mącznikami, żółtymi mącznikami, wełnowcami, ciemniejącymi chrząszczami )

‼ 2. Karaluchy – Blattodea.

‼ 3. Konik polny domowy – Acheta domesticus.

‼ 4. Szarańcza wędrowna – Locusta migratoria..

‼ 5. Robaki Buffalo – Alphitobius diaperinus.”

Prawidłowe nazwy to:

Owadów nie wolno dodawać do „wszelkich produktów spożywczych”, lecz tylko do wybranych

poście napisano również: „wydano już pozwolenie producentom na dodawanie owadów do wszelkich produktów spożywczych” i dodano: „zobowiązali producentów do napisania, co tam zostało dodane, ale niestety będzie po łacinie”.

To nieprawda. Zezwolono na dodawanie składników pozyskanych z owadów jedynie do wybranych produktów. Na opakowaniach mają widnieć wyszczególnione składy, zarówno po łacinie, jak i w języku polskim.

*Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl + Enter

Pomóż nam sprawdzać, czy politycy mówią prawdę.

Nie moglibyśmy kontrolować polityków, gdyby nie Twoje wsparcie.

Wpłać