Strona główna Fake News Chityna w żywności z zawartością owadów jest trucizną?

Chityna w żywności z zawartością owadów jest trucizną?

Chityna jest nietoksyczna – posiada cenne dla zdrowia właściwości i jest wykorzystywana w medycynie.

Chityna w żywności z zawartością owadów jest trucizną?

Źródło: Facebook / Modyfikacje: Demagog

Chityna w żywności z zawartością owadów jest trucizną?

Chityna jest nietoksyczna – posiada cenne dla zdrowia właściwości i jest wykorzystywana w medycynie.

Fake news w pigułce

  • Na Facebooku pojawił się wpis o rzekomym negatywnym wpływie chityny zawartej w owadach, na zdrowie człowieka.
  • Chityna jest nietoksycznazawiera cenny dla zdrowia błonnik. Nie widnieje na liście substancji kancerogennych. Mimo że jest potencjalnym alergenem, to – podobnie jak orzechy – może być spożywana przez osoby nieuczulone.
  • Właściwości chityny są wykorzystywane np. w nowoczesnych opatrunkach. Bada się także możliwość zastosowania tego związku w leczeniu nowotworów.

Na Facebooku umieszczono post dotyczący rzekomego toksycznego wpływu chityny na organizm człowieka. Wpis może mieć związek z niedawnym pozwoleniem Komisji Europejskiej na wprowadzanie do obiegu żywności zawierającej niektóre owady. To właśnie m.in. one zawierają w sobie chitynę. Informacje podane we wpisienieprawdziwe i wprowadzają czytelnika w błąd. Chityna nie jest toksyczna. Może być źródłem błonnika – cennego składnika diety.

Zrzut ekranu posta o treści: Ważne!!CHCĄ NAS ZATRUĆ CHITYNĄ! Ludzkie ciało nie może rozkładać chityny (egzoszkieletów owadów i skorupiaków). To toksyna, która się kumuluje. Osoby z alergią na skorupiaki reagują na „dodatek” anafilaksją. Kiedy naukowcy chcą wywołać udar lub zawał serca u szczurów laboratoryjnych, wstrzykują chitynę i tworzy się skrzep. Chityna reaguje z kwasem mlekowym i tworzy skrzepy. Chityna przyspiesza rozwój nowotworów. Rozsylaj ile się da‼️musimy uświadamiać ludzi Z neta. We wpisie umieszczono zdjęcie larw.

www.facebook.com

Post udostępniono 1,5 tys. razy. Doczekał się też łącznie około 300 reakcji i komentarzy. Użytkownicy Facebooka komentowali: „My robaki, a oni będą wpie*****ć kawior i pławić się w luksusie..Taki”, „żadna roślina ani grzyb nie jest zdrowa jako substancja żywieniowa. Bo są to substancje antyOdżywcze. Rośliny,, grzyby w mikrodawkach mogą mieć właściwości lecznicze… W mikrodawkach. W dawkach żarcia zawsze są trucizna… Trują ciało, mózg i duszę. Tworzą niewolników. Człekopodobnych”, a także „Klaun Szwab będziesz wpie**** zje*** genetyczny”.

Chityna nie jest toksyczna – znajdziemy ją także w grzybach jadalnych

Wbrew temu, co napisano w poście, chityna jest substancją nietoksyczną. Jak podaje amerykańska Agencja Ochrony Środowiska (EPA), nie powinna szkodzić ludziom, zwierzętom i środowisku, jeśli jest stosowana zgodnie z przeznaczeniem.

Chityna należy do polisacharydów i jest drugim, po celulozie, najbardziej rozpowszechnionym w przyrodzie związkiem z tej grupy. Występuje m.in. u bezkręgowców, np. u skorupiaków i owadów. Chityna wchodzi też w skład grzybów jadalnych, takich jak boczniak, pieczarka, shiitake czy shimeji.

Nawet jeśli ludzie nie trawią chityny, jest ona cenna dla zdrowia

Kwestia – czy ludzie trawią chitynę, czy nie – nie jest jeszcze ustalona. Dotychczas zbadano, że niektóre ssaki posiadają enzym pozwalający trawić chitynę. Udowodniono to w przypadku nietoperzy, myszy, świń, kur i naczelnych. Jest to powiązane z owado– i wszystkożernością.

Dr Mareike Janiakwypowiedzi dla portalu factcheckingowego AFP twierdzi, że istnieje szansa, że ludzie także trawią chitynę. Posiadają oni bowiem taki sam gen umożliwiający produkcję odpowiedniego enzymu jak ssaki naczelne.

To, że jakiś składnik diety nie jest rozkładany przez ludzki organizm, nie oznacza, że nie jest on ważny dla jego zdrowia. Nawet jeśli ludzie nie trawią chityny, jest ona wartościowym składnikiem diety. Ta substancja składa się w ponad 90 proc.błonnika pokarmowego. Błonnik pomaga w zachowaniu zdrowia jelita grubego oraz obniża poziom cholesterolu. Bogata w błonnik jest też celuloza, której ludzie nie trawią. Celuloza jest zawarta w roślinach, które są rekomendowanym elementem diety, m.in. w postaci warzyw.

Czy chityna może mieć też negatywny wpływ na zdrowie?

Chityna jest potencjalnym alergenem i w bezpośrednim kontakcie z krwią tworzy skrzepy. Nie przyczynia się jednak do rozwoju raka, a jej właściwości można wykorzystać w medycynie. Informacja z posta, że „osoby uczulone na skorupiaki reagują na »dodatek« (chityny – przyp. Demagog) anafilaksją” jest pozbawiona kontekstu, podobnie jak twierdzenie o skrzepach. Teza, że chityna „przyspiesza rozwój nowotworów” jest nieprawdziwa.

Zdolność chityny do wywoływania alergii jest jeszcze badana przez naukowców. Nawet jeśli zostanie uznana za substancję uczulającą alergików, nie oznacza to, że nikt nie powinien go jeść. Podobnie jest w przypadku orzechów, które – pomimo że także są powszechnym alergenem – mogą być zjadane spożywane przez osoby nieuczulone. Są one nawet rekomendowane w diecie. Zatem substancja niewskazana dla alergików może być cennym składnikiem pożywienia dla pozostałej populacji.

We wpisie podano, że „chityna reaguje z kwasem mlekowym i tworzy skrzepy”. W poście brakuje informacji, że wpływ substancji na organizm zależy od drogi jej podania. Przykładowo wdychanie powietrza jest niezbędne do życia ludzi i innych ssaków. Jednakże przedostanie się powietrza do krwioobiegu, grozi nawet śmiercią. Chityna powoduje krzepnięcie krwi, gdy jest z nią w bezpośrednim kontakcie. Ta właściwość jest wykorzystywana do tworzenia opatrunków, które przyspieszają gojenie ran.

Chityna nie znajduje się na liście substancji kancerogennych, stworzonej przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (IARC). Co więcej, bada się zastosowanie jej pochodnych w leczeniu nowotworów. W tym kontekście działanie chityny opiera się na tym, że jest toksyczna dla komórek nowotworowych, a – nietoksyczna wobec pozostałych komórek organizmu.

Podsumowanie

Informacje z posta dotyczące toksyczności chityny są nieprawdziwe. Chityna nie ma właściwości kancerogennych. Powoduje krzepnięcie krwi wtedy, gdy ma z nią bezpośrednią styczność. Jest także źródłem błonnika w diecie. Istnieje możliwość, że jest trawiona przez człowieka. Ponadto znajduje zastosowanie w medycynie – jako substancja przyspieszająca gojenie ran oraz potencjalny lek przeciwnowotworowy.

Wspieraj niezależność!

Wpłać darowiznę i pomóż nam walczyć z dezinformacją, rosyjską propagandą i fake newsami.

*Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl + Enter

Pomóż nam sprawdzać, czy politycy mówią prawdę.

Nie moglibyśmy kontrolować polityków, gdyby nie Twoje wsparcie.

Wpłać