Sprawdzamy wypowiedzi polityków i osób publicznych pojawiające się w przestrzeni medialnej i internetowej. Wybieramy wypowiedzi istotne dla debaty publicznej, weryfikujemy zawarte w nich informacje i przydzielamy jedną z pięciu kategorii ocen.
Gdzie najbardziej podrożała żywność w Unii Europejskiej?
Gdzie najbardziej podrożała żywność w Unii Europejskiej?
Żywność w Polsce zdrożała najbardziej w całej Unii Europejskiej.
Treść wpisu Janusza Piechocińskiego oceniamy jako prawdę, ponieważ – zgodnie z danymi Eurostatu – wzrost cen żywności w Polsce był w minionym roku najwyższy spośród krajów członkowskich UE.
8 marca były prezes PSL Janusz Piechociński poinformował na Twitterze, że – spośród państw Unii Europejskiej – Polska odnotowała największy wzrost cen żywności.
Statystyki w tym zakresie podaje Eurostat. Bazują one na cenach dwudziestu pięciu kategorii produktów. Problematyczne we wpisie polityka jest natomiast to, że nie podał on, o jakim przedziale czasu mówi. Z tego powodu musimy przeanalizować dwa warianty – pierwszy, roczny od stycznia 2019 roku do stycznia 2020 roku (najświeższe dane), oraz drugi, miesięczny od grudnia 2019 roku do stycznia 2020 roku – i sprawdzić, czy któryś z nich odpowiada słowom Janusza Piechocińskiego.
Styczeń 2019–styczeń 2020
Z danych Eurostatu wynika, że w czasie ostatniego roku wzrost cen żywności wyniósł w Polsce 8,1 procenta. Jest to wzrost najwyższy spośród krajów UE, jednak tuż za Polską, ze wzrostem na poziomie 8 procent, znajduje się Bułgaria (Eurostat zaznacza, że wzrost cen w tych dwóch krajach jest przyjęty tymczasowo, prowizorycznie – ang. provisional). Trzecie miejsce zajmują Czechy – 6,9 procenta. Jednocześnie średni wzrost 27 krajów członkowskich UE wyniósł 2,8 procenta. Natomiast jedyny kraj, w którym ceny żywności nieznacznie spadły, to Irlandia.
Grudzień 2019–styczeń 2020
Wzrost cen żywności w tym okresie wyniósł w Polsce 2,1 procenta (zaokrąglając do części dziesiętnych). Taki sam odnotowano na Słowacji i Węgrzech. Jednak tym razem w trzech krajach UE wzrost ten był wyższy. Chodzi o Bułgarię (2,4 procenta), Czechy (2,7 procenta) i Cypr (3,6 procenta). Średni wzrost krajów UE to 0,9 procenta, a spadek cen żywności miał miejsce jedynie w Szwecji i Holandii.
Ponieważ w ciągu ostatniego roku wzrost cen żywności w Polsce był najwyższy spośród krajów UE, wypowiedź Janusza Piechocińskiego uznajemy za prawdziwą. O najwyższym w Unii wzroście cen żywności w przeciągu ostatniego roku informowano na branżowej stronie internetowej PortalSpożywczy.pl. Na tym źródle bazować mógł Janusz Piechociński.
Co jest droższe, a co nie?
Według Eurostatu kategorie produktów, które najbardziej podrożały w minionym roku, to: mięso (14,3 procenta), cukier (15,9 procenta), owoce (16,8 procenta) oraz ziemniaki, w przypadku których wzrost ceny wyniósł aż 43,8 procenta. Tańsze są natomiast jajka, oleje i tłuszcze oraz masło.
*Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl + Enter