Sprawdzamy wypowiedzi polityków i osób publicznych pojawiające się w przestrzeni medialnej i internetowej. Wybieramy wypowiedzi istotne dla debaty publicznej, weryfikujemy zawarte w nich informacje i przydzielamy jedną z pięciu kategorii ocen.
Ten artykuł ma więcej niż 3 lata. Niektóre dane mogą być nieaktualne. Sprawdź, jak zmieniała się metodologia i artykuły w Demagogu.
Ile litrów wody potrzeba do wytworzenia jednego hamburgera?
Ten artykuł ma więcej niż 3 lata. Niektóre dane mogą być nieaktualne. Sprawdź, jak zmieniała się metodologia i artykuły w Demagogu.
Ile litrów wody potrzeba do wytworzenia jednego hamburgera?
2500 litrów wody kosztuje wytworzenie jednego hamburgera.
Wypowiedź Roberta Biedronia uznajemy za prawdziwą, ponieważ z badań Fundacji Water Footprint Network oraz informacji Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wynika, że całkowita ilość wody, jaka jest średnio potrzebna do wytworzenia jednego hamburgera, wynosi ok. 2 500 litrów.
Wypowiedź
W czasie debaty dotyczącej środowiska naturalnego, przeprowadzonej przez radio RMF FM, Robert Biedroń poinformował, że do wytworzenia jednego hamburgera potrzeba 2 500 litrów wody.
Kandydat na prezydenta z ramienia Wiosny miał na myśli tzw. wirtualne zużycie wody, które obejmuje całość wody wykorzystanej na wszystkich etapach produkcji i skorzystania z danego produktu, zarówno bezpośrednio (np. umycie jabłka przed zjedzeniem), jak i pośrednio (np. podlewanie jabłoni).
Ile wody potrzeba do przygotowania hamburgera?
Zgłębianiem tego zagadnienia zajmuje się Fundacja Water Footprint Network, która stworzyła infografikę dotyczącą ilości wody potrzebnej do wytworzenia m.in. jednego hamburgera. Wartości te to oczywiście uśrednione przybliżenia, które różnią się np. ze względu na region, w którym dany produkt powstał. Grafika podaje, że wytworzenie hamburgera wołowego, który ma 150 gram mięsa, jest równoznaczne z użyciem 2 500 litrów wody. Tyle samo wody jest potrzebne, aby otrzymać 500 gram sera żółtego. Dane pochodzą z książki A.Y. Hoekstra, założyciela Fundacji i profesora Univerity of Twente.
Przy produkcji hamburgera elementem wymagającym użycia największej ilości wody jest mięso wołowe, które wiąże się średnio z 15 415 litrami wody przypadającej na każdy kilogram wołowiny. Oznacza to, że 150 gram wołowiny to konieczność użycia ok. 2 312 litrów wody.
Takie wyliczenia dotyczące wołowiny i hamburgerów przedstawia także FAO.
Różnicę pomiędzy ilością wody używaną do produkcji hamburgera w różnych częściach świata obrazuje wykres:
Ponieważ FAO oraz Fundacja Water Footprint Network podają, że szacunkowe użycie wody potrzebne do wyprodukowania jednego hamburgera wynosi ok. 2 400-2 500 litrów, wypowiedź Roberta Biedronia oceniamy jako prawdziwą.
Podobał Ci się artykuł? Pomóż nam dzielić się prawdą!
• Wpłać darowiznę i wesprzyj naszą pracę TUTAJ.
• Śmiało rozpowszechniaj artykuł, prześlij go znajomym, nie zapomnij podać źródła (www.demagog.org.pl).
*Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl + Enter