Strona główna Wypowiedzi Ile wody przysługuje pracownikom pracującym w upałach?

Ile wody przysługuje pracownikom pracującym w upałach?

Ile wody przysługuje pracownikom pracującym w upałach?

Agnieszka Dziemianowicz-Bąk

Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej
Nowa Lewica

To jest tak, że dziś wielu pracodawców myśli błędnie, że wystarczy szklankę wody albo pół litra wody pracownikowi zapewnić i już wypełnia się te wymogi określone przepisami prawa. Nie, pracownik pracujący w wysokich temperaturach ma mieć dostęp nieograniczony do napojów chłodzących.

Fakty po faktach, 30.07.2024

Prawda

Wypowiedź uznajemy za zgodną z prawdą, gdy:  

  • istnieją dwa wiarygodne i niezależne źródła (lub jedno, jeśli jest jedynym adekwatnym z punktu widzenia kontekstu wypowiedzi) potwierdzające zawartą w wypowiedzi informację, 
  • zawiera najbardziej aktualne dane istniejące w chwili wypowiedzi, 
  •  dane użyte są zgodnie ze swoim pierwotnym kontekstem.

Sprawdź metodologię

Fakty po faktach, 30.07.2024

Prawda

Wypowiedź uznajemy za zgodną z prawdą, gdy:  

  • istnieją dwa wiarygodne i niezależne źródła (lub jedno, jeśli jest jedynym adekwatnym z punktu widzenia kontekstu wypowiedzi) potwierdzające zawartą w wypowiedzi informację, 
  • zawiera najbardziej aktualne dane istniejące w chwili wypowiedzi, 
  •  dane użyte są zgodnie ze swoim pierwotnym kontekstem.

Sprawdź metodologię

Analiza w pigułce

  • Art. 232 Kodeksu pracy mówi o tym, że pracodawca zobowiązany jest do zapewnienia napojów osobom pracującym w „szczególnie uciążliwych warunkach”. Więcej na ten temat napisano w osobnym rozporządzeniu.  
  • W par. 4 ust. 2 Rozporządzenia Rady Ministrów  w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów zaznaczono, że pracodawca ma obowiązek zapewnić tyle napojów, ile potrzebuje pracownik w celu zaspokojenia swoich potrzeb.
  • Według par. 6 ust. 3 napoje powinny być dostępne dla pracowników w ciągu całej zmiany.

Prawo pracy musi nadrobić lekcje wynikające ze zmian klimatu

Agnieszka Dziemianowicz-Bąk, ministra rodziny, pracy i polityki społecznej,programie „Fakty po faktach” stwierdziła, że obecnie obowiązujące przepisy prawa pracy nie są dostosowane do zachodzących zmian klimatu. Mowa tu o regulacjach dotyczących dozwolonej temperatury w miejscu pracy [czas nagrania 34:33]. 

Polityczka poinformowała, że jej resort będzie dążył do nowelizacji przepisów. Jednym z priorytetów będzie m.in. wprowadzenie maksymalnej temperatury, w której będzie można wykonywać pracę. Według jej słów w ministerstwie podjęto pierwsze kroki nad tym projektem. 

Ministra zdradziła, że pierwsze analizy mają wskazywać na to, że temperatura, od której pracodawca powinien wprowadzić pewne rozwiązania „łagodzące” funkcjonowanie w pracy, wynosi ok. 28 stopni Celsjusza.

W dalszej części wypowiedzi Agnieszka Dziemianowicz-Bąk zwróciła uwagę na istniejące już przepisy, które gwarantują nieograniczony dostęp do wody dla pracowników wykonujących pracę w pewnych określonych warunkach.

Prawo przewiduje nieodpłatne napoje oraz posiłki dla pracowników

Wymagania wobec tego, ile wody musi zapewnić pracodawca swoim pracownikom, którzy pracują w warunkach wysokich temperatur, zostały określone w Rozporządzeniu Rady Ministrów w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów z 1996 roku.

Już w pierwszym paragrafie rozporządzenia czytamy, że pracodawca jest zobowiązany do zapewnienia nieodpłatnie pracownikom „zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych” posiłków oraz napojów, których temperatura powinna być dostosowana do warunków wykonywanej pracy.

Ile napojów i w jakich warunkach przysługuje pracownikom?

Paragraf 4 określa 3 sytuacje, w których ze względu na wysoką temperaturę pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom napoje:

  • w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego powyżej 25 stopni Celsjusza,
  • przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia powyżej 25 stopni Celsjusza,
  • na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28 stopni Celsjusza.

W drugim ustępie tego samego paragrafu zaznaczono, że pracodawca ma obowiązek zapewnić tyle napojów, ile pracownik potrzebuje w celu zaspokojenia swoich potrzeb. Dodatkowo, w zależności od podejmowanej pracy, napoje te muszą mieć odpowiednią temperaturę, a w warunkach gorącego mikroklimatu napoje powinny być wzbogacone o sole mineralne. 

Par. 6 ust. 3 precyzuje, że napoje powinny być dostępne dla pracowników w ciągu całej zmiany.

Wspieraj niezależność!

Wpłać darowiznę i pomóż nam walczyć z dezinformacją, rosyjską propagandą i fake newsami.

*Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl + Enter

Masz prawo do prawdy!

Przekaż 1,5% dla Demagoga

Wspieram

Dowiedz się, jak radzić sobie z dezinformacją w sieci

Poznaj przydatne narzędzia na naszej platformie edukacyjnej

Sprawdź!