Strona główna Wypowiedzi Regulacje dotyczące chmielu w Niemczech

Ten artykuł ma więcej niż 3 lata. Niektóre dane mogą być nieaktualne. Sprawdź, jak zmieniała się metodologia i artykuły w Demagogu.

Regulacje dotyczące chmielu w Niemczech

Ten artykuł ma więcej niż 3 lata. Niektóre dane mogą być nieaktualne. Sprawdź, jak zmieniała się metodologia i artykuły w Demagogu.

Regulacje dotyczące chmielu w Niemczech

Janusz Palikot

W Niemczech ma pan regulację ze starego okresu, że musi pan użyć konkretnie ileś kilogramów świeżego chmielu do piwa.

Fałsz

Wypowiedź uznajemy za fałsz, gdy:  

  • nie jest zgodna z żadną dostępną publicznie informacją opartą na reprezentatywnym i wiarygodnym źródle,  
  • jej autor przedstawia nieaktualne informacje, którym przeczą nowsze dane, zawiera szczątkowo poprawne dane, ale pomija kluczowe informacje i tym samym fałszywie oddaje stan faktyczny.  

Sprawdź metodologię

Fałsz

Wypowiedź uznajemy za fałsz, gdy:  

  • nie jest zgodna z żadną dostępną publicznie informacją opartą na reprezentatywnym i wiarygodnym źródle,  
  • jej autor przedstawia nieaktualne informacje, którym przeczą nowsze dane, zawiera szczątkowo poprawne dane, ale pomija kluczowe informacje i tym samym fałszywie oddaje stan faktyczny.  

Sprawdź metodologię

Najbardziej znana historyczna norma prawna dot. piwa w Niemczech to Reinheitsgebot, tj. Bawarskie Prawo Czystości z 1516 r., według której do produkcji piwa należało stosować jedynie wodę, jęczmień i chmiel (Ganz besonders wollen wir, dass forthin allenthalben in unseren Städten, Märkten und auf dem Lande zu keinem Bier mehr Stücke als allein Gersten, Hopfen und Wasser verwendet und gebraucht werden sollen – “Chcemy zwłaszcza, aby wszędzie w naszych miastach, na targach i na wsiach do żadnego piwa nie było stosowane i używane więcej części niż tylko same jęczmień, chmiel i woda”).

Późniejsze regulacje dopuszczają jeszcze inne składniki, m.in. drożdże, pszenica lub cukier.

Jednak zarówno w Reinheitsgebot jak i w późniejszych przepisach, łącznie z aktualnie obowiązującą Vorläufiges Biergesetz nazywaną potocznie Niemieckim Prawem Czystości, w żaden sposób nie sprecyzowano konkretnej ilości chmielu niezbędnej do produkcji trunku, by można było go nazwać piwem.

*Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl + Enter

POLECANE RAPORTY I ANALIZY

Pomóż nam sprawdzać, czy politycy mówią prawdę.

Nie moglibyśmy kontrolować polityków, gdyby nie Twoje wsparcie.

Wpłać

Dowiedz się, jak radzić sobie z dezinformacją w sieci

Poznaj przydatne narzędzia na naszej platformie edukacyjnej

Sprawdź!