Sprawdzamy wypowiedzi polityków i osób publicznych pojawiające się w przestrzeni medialnej i internetowej. Wybieramy wypowiedzi istotne dla debaty publicznej, weryfikujemy zawarte w nich informacje i przydzielamy jedną z pięciu kategorii ocen.
Ten artykuł ma więcej niż 3 lata. Niektóre dane mogą być nieaktualne. Sprawdź, jak zmieniała się metodologia i artykuły w Demagogu.
Spożycie piwa i produkcja chmielu
Ten artykuł ma więcej niż 3 lata. Niektóre dane mogą być nieaktualne. Sprawdź, jak zmieniała się metodologia i artykuły w Demagogu.
Spożycie piwa i produkcja chmielu
W Niemczech, gdy rosła konsumpcja piwa przez lata ciągnęła za tym produkcję chmielu. W Polsce ma pan dwudziestokrotny wzrost spożycia piwa i spadek produkcji chmielu.
Zgodnie z danymi Głównego Urzędu Statystycznego, spożycie piwa w przeliczeniu na 1 mieszkańca w latach 2000-2013 wzrosło nie 20-krotnie, jak podaje Janusz Palikot, lecz około 1,5-krotnie. Przyrównując dane GUS do danych Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych dotyczących wartości zbiorów chmielu w Polsce w latach 2000-2013 można zauważyć, że zbiory chmielu, pomimo stale rosnącej konsumpcji piwa, jednego roku rosły, a innego spadały.
*Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl + Enter