Sprawdzamy wypowiedzi polityków i osób publicznych pojawiające się w przestrzeni medialnej i internetowej. Wybieramy wypowiedzi istotne dla debaty publicznej, weryfikujemy zawarte w nich informacje i przydzielamy jedną z pięciu kategorii ocen.
Ten artykuł ma więcej niż 3 lata. Niektóre dane mogą być nieaktualne. Sprawdź, jak zmieniała się metodologia i artykuły w Demagogu.
Spożycie piwa i produkcja chmielu
Ten artykuł ma więcej niż 3 lata. Niektóre dane mogą być nieaktualne. Sprawdź, jak zmieniała się metodologia i artykuły w Demagogu.
Spożycie piwa i produkcja chmielu
W Niemczech, gdy rosła konsumpcja piwa przez lata ciągnęła za tym produkcję chmielu. W Polsce ma pan dwudziestokrotny wzrost spożycia piwa i spadek produkcji chmielu.
Zgodnie z danymi Głównego Urzędu Statystycznego, spożycie piwa w przeliczeniu na 1 mieszkańca w latach 2000-2013 wzrosło nie 20-krotnie, jak podaje Janusz Palikot, lecz około 1,5-krotnie. Przyrównując dane GUS do danych Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych dotyczących wartości zbiorów chmielu w Polsce w latach 2000-2013 można zauważyć, że zbiory chmielu, pomimo stale rosnącej konsumpcji piwa, jednego roku rosły, a innego spadały.
Rok | Wartość zbiorów chmielu [t] | Spożycie piwa w przeliczeniu na 1 mieszkańca [l] |
2000 | 2500 | 66,9 |
2010 | 1867 | 90,2 |
2011 | 2426 | 94,3 |
2012 | 1818 | 99,2 |
2013 | 2420 | 97,2 |
Wspieraj niezależność!
Wpłać darowiznę i pomóż nam walczyć z dezinformacją, rosyjską propagandą i fake newsami.
*Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl + Enter