Strona główna Wypowiedzi Trzoda chlewna. Czy Polska produkuje tylko połowę zapotrzebowania?

Trzoda chlewna. Czy Polska produkuje tylko połowę zapotrzebowania?

Trzoda chlewna. Czy Polska produkuje tylko połowę zapotrzebowania?

Michał Kołodziejczak

Poseł
AgroUnia

W tej chwili w Polsce hodowla trzody chlewnej jest na poziomie spożycia mniej niż 50 proc. Czyli my drugie pół mięsa wieprzowego musimy kupować, chociażby z Hiszpanii (…).

Kanał Zero, 21.02.2024

Fałsz

Wypowiedź uznajemy za fałsz, gdy:  

  • nie jest zgodna z żadną dostępną publicznie informacją opartą na reprezentatywnym i wiarygodnym źródle,  
  • jej autor przedstawia nieaktualne informacje, którym przeczą nowsze dane, zawiera szczątkowo poprawne dane, ale pomija kluczowe informacje i tym samym fałszywie oddaje stan faktyczny.  

Sprawdź metodologię

Kanał Zero, 21.02.2024

Fałsz

Wypowiedź uznajemy za fałsz, gdy:  

  • nie jest zgodna z żadną dostępną publicznie informacją opartą na reprezentatywnym i wiarygodnym źródle,  
  • jej autor przedstawia nieaktualne informacje, którym przeczą nowsze dane, zawiera szczątkowo poprawne dane, ale pomija kluczowe informacje i tym samym fałszywie oddaje stan faktyczny.  

Sprawdź metodologię

  • W 2022 roku zapotrzebowanie na spożycie mięsa wieprzowego w Polsce sięgnęło 1,75 mln ton. Średnio na jednego mieszkańca przypadło (tabl. 23) spożycie 46,3 kg mięsa.
  • Według danych GUS w 2022 roku ze świń hodowanych w Polsce po uboju zebrano 2 349 446 ton żywca z trzody chlewnej, a według danych Eurostatu w naszym kraju wyprodukowano 1,79 mln  ton mięsa wieprzowego.
  • 2023 roku Hiszpania była czwartym głównym dostawcą mięsa wieprzowego do Polski. Kupiliśmy wówczas 0,09 mln ton tego towaru. Rok wcześniej import z wyniósł 0,07 mln ton, co uplasowało to państwo na piątym miejscu.
  • Polska produkcja mięsa wieprzowego jest większa niż spożycie. Co więcej, Hiszpania nie jest w czołówce naszych głównych dostawców mięsa. Na tej podstawie oceniamy wypowiedź jako fałsz.

Sytuacja polskich rolników

W Polsce trwają masowe protesty rolników przeciwko napływowi towarów z Ukrainy oraz unijnemu Zielonemu Ładowi. Do podobnych wystąpień dochodzi w wielu krajach europejskich, m.in. w Niemczech, we Francji czy we Włoszech. W ostatnich dniach protestujący zablokowali przejścia na granicy polsko-ukraińskiej. 27 lutego polscy rolnicy protestowali w Warszawie.

To istotny temat w debacie publicznej, a w związku z tym 21 lutego Kanał Zero zorganizował debatę o rolnikach. Jednym z gości był wiceminister rolnictwa Michał Kołodziejczak. Podczas dyskusji o preferencjach Polaków co do jedzenia mięsa, polityk podkreślił, że polska hodowla świń nie zaspokaja nawet połowy zapotrzebowania na mięso.

Hodowla świń w 2022 roku

informacji sygnalnej Głównego Urzędu Statystycznego dowiadujemy się, że pogłowie świń na koniec grudnia 2023 roku wynosiło 9 769 tys. sztuk (czyli 9,8 mln szt.). Od stycznia do września 2023 roku, jak wynika z raportu Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (plik: Sytuacja podażowo-popytowa i cenowa na rynku wieprzowiny – listopad 2023), uboje przemysłowe świń wyniosły blisko 1,7 mln ton w wadze żywej.

Natomiast najbardziej aktualne dane dotyczące uboju świń za pełny rok pochodzą z 2022 roku. Z raportu „Zwierzęta gospodarskie w 2022 roku” dowiadujemy się, że ze świń hodowanych w Polsce po uboju zebrano 2 349 446 ton żywca z trzody chlewnej, czyli 2,4 mln t (plik: tablice w formacie XLXS, tabl. 30). 

A ile wyprodukowano w Polsce samego mięsa wieprzowego? Dane Eurostatu wskazują, że w 2022 roku było to 1,79 mln t.

Spożycie i dostawy na rynek krajowy

raportu „Rynek wewnętrzny 2022” dowiadujemy się, że dostawy wieprzowiny na rynek krajowy sięgnęły 2,3 mln t (plik: tablice w formacie XLXS, tabl. 21). Mowa tutaj o produkcji krajowej pomniejszonej o eksport i z doliczonym mięsem pochodzącym z importu. 

Z danych dowiadujemy się również, że na jednego mieszkańca Polski przypadało spożycie 46,3 kg mięsa wieprzowego (tabl. 23). 

Według bilansu z Rocznika Statystycznego w 2022 roku mieszkało w naszym kraju 37 766 300 osób. Gdy przemnożymy spożycie mięsa przez liczbę mieszkańców Polski z 2022 roku, dowiemy się, że w 2022 roku zapotrzebowanie na mięso wieprzowe wyniosło 1,75 mln t.

Polska importuje mięso z wielu krajów

Dane dotyczące handlu zagranicznego znajdziemy w portalu analitycznym GUS – Dziedzinowe Bazy Wiedzy. Do uzyskania potrzebnych nam danych tworzymy tablicę z danymi dotyczącymi importu towarów według kraju pochodzenia, po czym wybieramy kody towaru CN: „Mięso ze świń, schłodzone lub zamrożone” oraz „Świnie żywe”, a następnie wagę w kilogramach. 

Uzyskane w ten sposób dane pokazują, że Polska w 2023 roku importowała ok. 0,66 mln t mięsa wieprzowego. Naszymi głównymi dostawcami byli: Dania (0,16 mln t), Belgia (0,14 mln t) i Niemcy (0,13 mln t). Hiszpania znalazła się dopiero na czwartym miejscu (0,09 mln t).

Rok wcześniej (w 2022 roku) import wyglądał następująco: do Polski trafiło ogółem 0,75 mln t mięsa ze świń. Głównym dostawcą była Belgia (0,18 mln t), na drugim miejscu znalazły się Niemcy (0,17 mln t), a na trzecim – Dania (0,16 mln t). Tym razem Hiszpania była piąta (0,07 mln t).

Do Polski trafiają też żywe świnie, ale nie tylko z Hiszpanii

Nieco inaczej wygląda import żywych świń. W 2023 roku do naszego kraju przyjechało 162,98 mln t żywych świń. Głównym dostawcą były Niemcy (24,23 mln t). Na kolejnych miejscu znalazły się Czechy (14,21 mln t), a podium zamyka Arabia Saudyjska (11,90 mln t). Hiszpania znalazła się dopiero na 19. miejscu (2,17 mln t).

W 2022 roku stawka wyglądała nieco inaczej. Do Polski trafiło 174,45 mln t żywych świń, a podium wśród dostawców zajęły Niemcy (25,71 mln t), Rosja (21,53 mln t) i Czechy (15,43 mln t). Hiszpania znalazła się na 22. miejscu (2,23 mln t).

*Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl + Enter

Pomóż nam sprawdzać, czy politycy mówią prawdę.

Nie moglibyśmy kontrolować polityków, gdyby nie Twoje wsparcie.

Wpłać

Dowiedz się, jak radzić sobie z dezinformacją w sieci

Poznaj przydatne narzędzia na naszej platformie edukacyjnej

Sprawdź!