Sprawdzamy wypowiedzi polityków i osób publicznych pojawiające się w przestrzeni medialnej i internetowej. Wybieramy wypowiedzi istotne dla debaty publicznej, weryfikujemy zawarte w nich informacje i przydzielamy jedną z pięciu kategorii ocen.
Trzoda chlewna. Czy Polska produkuje tylko połowę zapotrzebowania?
Trzoda chlewna. Czy Polska produkuje tylko połowę zapotrzebowania?
W tej chwili w Polsce hodowla trzody chlewnej jest na poziomie spożycia mniej niż 50 proc. Czyli my drugie pół mięsa wieprzowego musimy kupować, chociażby z Hiszpanii (…).
- W 2022 roku zapotrzebowanie na spożycie mięsa wieprzowego w Polsce sięgnęło 1,75 mln ton. Średnio na jednego mieszkańca przypadło (tabl. 23) spożycie 46,3 kg mięsa.
- Według danych GUS w 2022 roku ze świń hodowanych w Polsce po uboju zebrano 2 349 446 ton żywca z trzody chlewnej, a według danych Eurostatu w naszym kraju wyprodukowano 1,79 mln ton mięsa wieprzowego.
- W 2023 roku Hiszpania była czwartym głównym dostawcą mięsa wieprzowego do Polski. Kupiliśmy wówczas 0,09 mln ton tego towaru. Rok wcześniej import z wyniósł 0,07 mln ton, co uplasowało to państwo na piątym miejscu.
- Polska produkcja mięsa wieprzowego jest większa niż spożycie. Co więcej, Hiszpania nie jest w czołówce naszych głównych dostawców mięsa. Na tej podstawie oceniamy wypowiedź jako fałsz.
Sytuacja polskich rolników
W Polsce trwają masowe protesty rolników przeciwko napływowi towarów z Ukrainy oraz unijnemu Zielonemu Ładowi. Do podobnych wystąpień dochodzi w wielu krajach europejskich, m.in. w Niemczech, we Francji czy we Włoszech. W ostatnich dniach protestujący zablokowali przejścia na granicy polsko-ukraińskiej. 27 lutego polscy rolnicy protestowali w Warszawie.
To istotny temat w debacie publicznej, a w związku z tym 21 lutego Kanał Zero zorganizował debatę o rolnikach. Jednym z gości był wiceminister rolnictwa Michał Kołodziejczak. Podczas dyskusji o preferencjach Polaków co do jedzenia mięsa, polityk podkreślił, że polska hodowla świń nie zaspokaja nawet połowy zapotrzebowania na mięso.
Hodowla świń w 2022 roku
Z informacji sygnalnej Głównego Urzędu Statystycznego dowiadujemy się, że pogłowie świń na koniec grudnia 2023 roku wynosiło 9 769 tys. sztuk (czyli 9,8 mln szt.). Od stycznia do września 2023 roku, jak wynika z raportu Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (plik: Sytuacja podażowo-popytowa i cenowa na rynku wieprzowiny – listopad 2023), uboje przemysłowe świń wyniosły blisko 1,7 mln ton w wadze żywej.
Natomiast najbardziej aktualne dane dotyczące uboju świń za pełny rok pochodzą z 2022 roku. Z raportu „Zwierzęta gospodarskie w 2022 roku” dowiadujemy się, że ze świń hodowanych w Polsce po uboju zebrano 2 349 446 ton żywca z trzody chlewnej, czyli 2,4 mln t (plik: tablice w formacie XLXS, tabl. 30).
A ile wyprodukowano w Polsce samego mięsa wieprzowego? Dane Eurostatu wskazują, że w 2022 roku było to 1,79 mln t.
Spożycie i dostawy na rynek krajowy
Z raportu „Rynek wewnętrzny 2022” dowiadujemy się, że dostawy wieprzowiny na rynek krajowy sięgnęły 2,3 mln t (plik: tablice w formacie XLXS, tabl. 21). Mowa tutaj o produkcji krajowej pomniejszonej o eksport i z doliczonym mięsem pochodzącym z importu.
Z danych dowiadujemy się również, że na jednego mieszkańca Polski przypadało spożycie 46,3 kg mięsa wieprzowego (tabl. 23).
Według bilansu z Rocznika Statystycznego w 2022 roku mieszkało w naszym kraju 37 766 300 osób. Gdy przemnożymy spożycie mięsa przez liczbę mieszkańców Polski z 2022 roku, dowiemy się, że w 2022 roku zapotrzebowanie na mięso wieprzowe wyniosło 1,75 mln t.
Polska importuje mięso z wielu krajów
Dane dotyczące handlu zagranicznego znajdziemy w portalu analitycznym GUS – Dziedzinowe Bazy Wiedzy. Do uzyskania potrzebnych nam danych tworzymy tablicę z danymi dotyczącymi importu towarów według kraju pochodzenia, po czym wybieramy kody towaru CN: „Mięso ze świń, schłodzone lub zamrożone” oraz „Świnie żywe”, a następnie wagę w kilogramach.
Uzyskane w ten sposób dane pokazują, że Polska w 2023 roku importowała ok. 0,66 mln t mięsa wieprzowego. Naszymi głównymi dostawcami byli: Dania (0,16 mln t), Belgia (0,14 mln t) i Niemcy (0,13 mln t). Hiszpania znalazła się dopiero na czwartym miejscu (0,09 mln t).
Rok wcześniej (w 2022 roku) import wyglądał następująco: do Polski trafiło ogółem 0,75 mln t mięsa ze świń. Głównym dostawcą była Belgia (0,18 mln t), na drugim miejscu znalazły się Niemcy (0,17 mln t), a na trzecim – Dania (0,16 mln t). Tym razem Hiszpania była piąta (0,07 mln t).
Do Polski trafiają też żywe świnie, ale nie tylko z Hiszpanii
Nieco inaczej wygląda import żywych świń. W 2023 roku do naszego kraju przyjechało 162,98 mln t żywych świń. Głównym dostawcą były Niemcy (24,23 mln t). Na kolejnych miejscu znalazły się Czechy (14,21 mln t), a podium zamyka Arabia Saudyjska (11,90 mln t). Hiszpania znalazła się dopiero na 19. miejscu (2,17 mln t).
W 2022 roku stawka wyglądała nieco inaczej. Do Polski trafiło 174,45 mln t żywych świń, a podium wśród dostawców zajęły Niemcy (25,71 mln t), Rosja (21,53 mln t) i Czechy (15,43 mln t). Hiszpania znalazła się na 22. miejscu (2,23 mln t).
*Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl + Enter