Obalamy fałszywe informacje pojawiające się w mediach społecznościowych oraz na portalach internetowych. Odwołując się do wiarygodnych źródeł, weryfikujemy najbardziej szkodliwe przykłady dezinformacji.
Drukowane mięso sprzedawane w Europie? Film tego nie potwierdza
Nagranie nie przedstawia drukowanego mięsa z kurczaka.
fot. Pexels / Modyfikacje: Demagog
Drukowane mięso sprzedawane w Europie? Film tego nie potwierdza
Nagranie nie przedstawia drukowanego mięsa z kurczaka.
ANALIZA W PIGUŁCE
- Na Facebooku opublikowano film, w którym pokazano fragment piersi z kurczaka. W opisie poinformowano, że jest to sztuczne, drukowane mięso pochodzące z Europy: „Drukowanie mięsa w Europie trwa”.
- Według opisu pod oryginalnym nagraniem mięso przedstawia rozmrożoną pierś z kurczaka, która została zakupiona w sklepie sieci Costco w Stanach Zjednoczonych.
- Obecnie w Unii Europejskiej mięso drukowane bądź hodowane z komórek zwierzęcych nie jest dopuszczone do sprzedaży. Zanim taki produkt pojawi się na rynku, musi zostać złożony wniosek, a produkt będzie musiał też przejść odpowiednie testy.
1,6 mln – tyle wyświetleń po tygodniu od publikacji zyskała rolka na Facebooku, na której rzekomo przestawiono drukowane mięso pochodzące z Europy.
W filmie widzimy fragment piersi z kurczaka wraz z napisami [pisownia oryginalna]: „Ma być ekonomicznie chyba drukowane” oraz „Już dostajemy fałszywe mięso?”. W opisie posta czytamy: „Drukowanie mięsa w Europie trwa”.
Omawiane nagranie cieszyło się popularnością wśród użytkowników platformy. W komentarzach odnajdujemy głosy osób, które uwierzyły, że sztuczne mięso sprzedawane w sklepach [pisownia oryginalna]: „Powinniśmy wrócić do naturalnych gospodarstw których Unia wymogami zdusiła nie-opłacalnością czy tak chcemy żyć jedzenie trujące ….” lub „Kiedy kupiłam pierś z kurczaka i takie właśnie było, wyglądało jak mięsne nitki makaronu. Obrzydliwe- wszystko wywaliłam do kosza. Staramy się teraz jeść ryby zamiast kurczaka…”.
Treść oryginalnego nagrania została zmanipulowana
W opisie rolki wskazano, że mięso widoczne na nagraniu pochodzi ze starego kontynentu: „Drukowanie mięsa w Europie trwa”. Tymczasem produkt został zakupiony w Stanach Zjednoczonych.
Oryginalny materiał opublikowano na TikToku 26 maja 2024 roku. Widzimy w nim piersi z kurczaka, które leżą na papierowym ręczniku. W zarówno w filmie [czas nagrania 0:03], jak i w opisie pojawia się informacja, że mięso zakupiono w mieście Nashville w Stanach Zjednoczonych w jednym ze sklepów sieci Costco. Z publikacji, która pojawiła się na Facebooku, wycięto jednak fragment, w którym autorka materiału wideo mówi o sklepie, z którego pochodził produkt [czas nagrania 0:03].
Czy na nagraniu widać drukowane mięso? Nie, to rozmrożona pierś kurczaka
W filmie widzimy, jak osoba widelcem rozdziela mięso piersi kurczaka. Włókna nie są jednak niczym nienaturalnym – to włókna mięśniowe, czyli ugrupowania miocytów – prawidłowe struktury występujące w każdym mięśniu.
Mięso ukazane na nagraniu rozpada się, jest nieco zniszczone. Taki efekt można zaobserwować na przykład wtedy, gdy mięso zostało rozmrożone. Bardzo wiele wskazuje na to, że mięśnie piersiowe widoczne w filmie przeszły właśnie taki proces – świadczy o tym, chociażby fakt, że ręcznik papierowy, na którym leżą, jest mokry.
W procesie zamrażania woda zamknięta we włóknach mięśniowych przechodzi w stan stały. Wtedy drobne struktury komórkowe ulegają pewnemu zniszczeniu, ponieważ lód ma większą objętość niż woda ciekła, dlatego rozpycha struktury mięsa. Kiedy następuje proces rozmrażania, woda zostaje uwolniona z tkanki.
Proces niszczenia produktów podczas przyrządzania posiłków nie musi być zjawiskiem negatywnym. Obróbka termiczna również niszczy częściowo struktury komórkowe. Dlatego np. kiedy gotujemy warzywa, to stają się one miękkie – ich ściany komórkowe ulegają częściowej degradacji.
Technologia 3D i jej wykorzystanie w produkcji mięsa
W omawianym wpisie mięso widoczne w nagraniu opisane jest słowami „drukowane” i „fałszywe”. Autor odwołuje się do obecnie opracowywanych nowych technologii w produkcji żywności, które mogłyby być mniej obciążające dla środowiska niż tradycyjna hodowla zwierząt. Odpowiedzią na to może okazać się m.in. produkcja mięsa pochodzenia roślinnego, również przy wykorzystaniu drukowania 3D.
W ostatnich latach udało się również wydrukować mięso z komórek pochodzenia zwierzęcego. Dla przykładu: w 2021 roku naukowcy z Japonii wydrukowali kawałek wołowiny wagyu.
Hodowla mięśnia z komórek macierzystych również jest możliwa
Istnieją również technologie, które polegają na hodowaniu komórek macierzystych pochodzenia zwierzęcego w warunkach in vitro, a następnie poddawaniu ich procesom technologicznym, które nadają tkankom odpowiednie parametry.
W czerwcu 2023 roku w Stanach Zjednoczonych zezwolono pierwszym dwóm firmom (Upside Foods i Good Meat) na wprowadzenie na rynek mięsa uzyskanego właśnie w ten sposób. Produkty te muszą być jednak odpowiednio oznakowane (s. 11-13), a podaje się je obecnie wyłącznie w niewielkiej liczbie restauracji na terenie USA.
Mięso firmy Good Meat jest obecnie sprzedawane w delikatesach mięsnych Huber’s Butchery w Singapurze. Na ten moment nie dostaniemy go jednak w amerykańskich sklepach spożywczych, również w Costco. Mięso widoczne w omawianym nagraniu nie mogło więc zostać wyhodowane w laboratorium.
Czy w UE można sprzedawać „sztuczne” mięso?
Obecnie w Unii Europejskiej mięso drukowane bądź hodowane z komórek zwierzęcych nie jest dopuszczone do sprzedaży.
Zanim taki produkt pojawi się na rynku, będzie musiał – po złożeniu odpowiedniego wniosku – przejść testy bezpieczeństwa. Zatwierdzaniem nowej żywności w UE zajmuje się Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Reguluje to rozporządzenie w sprawie nowej żywności.
Wspieraj niezależność!
Wpłać darowiznę i pomóż nam walczyć z dezinformacją, rosyjską propagandą i fake newsami.
*Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl + Enter