Strona główna Fake News Ludzie będą jeść owady, nie wiedząc o tym? Fałsz!

Ludzie będą jeść owady, nie wiedząc o tym? Fałsz!

Nowe regulacje Unii Europejskiej wymagają odpowiedniego etykietowania produktów.

Ludzie będą jeść owady, nie wiedząc o tym? Fałsz!

Fot. primalfuture / Pixabay / Modyfikacje: Demagog

Ludzie będą jeść owady, nie wiedząc o tym? Fałsz!

Nowe regulacje Unii Europejskiej wymagają odpowiedniego etykietowania produktów.

FAKE NEWS W PIGUŁCE

  • W mediach społecznościowych krążą wpisy dotyczące nowej regulacji unijnej o wprowadzeniu na rynek proszku ze świerszcza domowego. Zdaniem niektórych informacja o tym, że w skład produktu będą wchodziły insekty, nie będzie widoczna na opakowaniu.
  • Zgodnie z aneksem do unijnego rozporządzenia informacja o zawartości owadów w danym produkcie musi znaleźć się na etykiecie.

„Ludzie beda jeść owady, nie wiedząc o tym” – napisano na profilu Polskie Rolnictwopodano informacje o zezwoleniu przez Unię Europejską na dodawanie owadów do chleba, makaronu i innych półproduktów. Jak możemy dowiedzieć się z wpisu: „Komisja Europejska uważa, że ​​nie ma potrzeby wprowadzania szczególnych wymagań dotyczących etykietowania w przypadku możliwych reakcji alergicznych”. Po przeczytaniu posta można dojść do wniosku, że informacja o owadach w produktach spożywczych nie będzie umieszczona na opakowaniach.

Podobne tezy pojawiły się także w kilku innych postach na FacebookuTwitterze. Jak się jednak okazuje, unijne przepisy zobowiązują producentów żywności do wyraźnego opisywania zawartości swoich produktów.

Wpis dotyczący dopuszczenia możliwości dodawania insektów do produktów żywnościowych przez Unię Europejską. Do posta dołączone zostały dwa zdjęcia, przedstawiające larwy oraz muchy

Fot. Facebook.com

Wpis Polskiego Rolnictwa odbił się szerokim echem na Facebooku, co widać po dużej liczbie reakcji, komentarzy i udostępnień. Opinie na temat nowego prawa są w większości negatywne, a użytkownicy utożsamiają nową regulację unijną z próbą zniszczenia rolnictwa: „Zniczna rolnictwo, wycofaja gotówkę, potem nas wywłaszczą z naszych majątków i wprowadza inwigilacje”, „komuś się nudzi ,albo ma nie pokolej pod sufitem.Psychole rządzą .Każdy będzie swoje chodowac i ludzie będą się wymieniać na towary Juz sie to zaczyna”,  „To problem dla lemingów matriksowych którzy konsumują takie badziewie…i zasługują na taką paszę…”.

Czego dotyczy nowa regulacja?

Na początku stycznia 2023 roku Komisja Europejska wydała rozporządzenie wykonawcze, zezwalające na wprowadzenie na rynek częściowo odtłuszczonego proszku ze świerszcza domowego. Była to odpowiedź na wniosek złożony w 2019 roku przez jedną z firm na dopuszczenie do sprzedaży proszku, który miałby być stosowany m.in. w pieczywie, w produktach na bazie makaronu czy w sosach (pkt. 3).

Wniosek o dopuszczenie proszku ze świerszczy opiniował Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), który uznał, że produkt ten jest bezpieczny w zaproponowanych warunkach stosowania. Ponieważ wnioskodawca spełnił wszystkie wymogi formalne, produkowany przez niego produkt został dopuszczony do użytku. Na ten moment zezwolenie na sprzedaż produktu w UE ma tylko ten jeden wnioskodawca.

Czy proszek ze świerszczy nie będzie oznaczony na opakowaniu?

Wbrew temu, co możemy przeczytać we wpisach na Facebooku, informacja, że produkt zawiera proszek ze świerszczy, będzie umieszczana na opakowaniu. Wyraźnie informuje o tym Komisja Europejska w aneksie do rozporządzenia.

W części oznaczonej jako „dodatkowe szczególne wymagania dotyczące etykietowania” możemy przeczytać, że:

  1. Nowa żywność jest oznakowana etykietą, na której podaje się zawarte w niej środki spożywcze jako „częściowo odtłuszczony proszek z Acheta domesticus (ze świerszcza domowego)”.
  2. Na etykiecie środków spożywczych, które zawierają częściowo odtłuszczony proszek z Acheta domesticus (ze świerszcza domowego) znajduje się informacja, że składnik ten może powodować reakcje alergiczne u konsumentów ze znanymi alergiami na skorupiaki, mięczaki i produkty z nich pochodzące oraz na roztocza.

Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2023/5

Informacje te dodatkowo potwierdziło także biuro prasowe Komisji Europejskiej w komentarzu dla portalu Euronews:

Obowiązkowe informacje o żywności muszą być dostępne zarówno dla żywności pakowanej, jak i niepakowanej. Oznaczenie alergenów jest obowiązkowe i musi być podawane konsumentom, gdy żywność jest oferowana do sprzedaży w opakowaniach jednostkowych lub bez opakowań”.

Biuro prasowe KE w komentarzu dla Euronews

Świerszcze a alergie, czyli jakie informacje o uczuleniach znajdą się na opakowaniu?

Jednym z rzekomych dowodów na to, że Unia Europejska nie zamierza informować o świerszczach w składzie, jest fragment z uzasadnienia decyzji Komisji Europejskiej. Jak możemy przeczytać w analizowanym poście: „Komisja Europejska uważa, że ​​nie ma potrzeby wprowadzania szczególnych wymagań dotyczących etykietowania w przypadku możliwych reakcji alergicznych”.

Dlaczego Komisja Europejska podjęła taką decyzję? Jak możemy przeczytać w punkcie 9, na ten moment dowody łączące spożycie proszku ze świerszczy z alergią lub uczuleniem nie są jednoznaczne. Jednocześnie KE bada obecnie sposoby na sprawdzenie, czy nowy produkt nie będzie wywoływał uczulenia, o czym jest napisane w dokumencie.

Na opakowaniach znajdzie się natomiast informacja dla osób uczulonych m.in. na skorupiaki, mięczaki i roztocza. Ponadto EFSA w swoich badaniach (3.11) zauważyła, że składnikiem paszy, którą karmione są owady dopuszczone do użytku, mogą być alergeny. Dlatego ostrzeżenie na ten temat znajdzie się na etykiecie produktu (pkt. 10).

Jak opisała w 2021 roku Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), potencjalne ryzyko wystąpienia reakcji alergicznych po konsumpcji jadalnych owadów wymaga dalszych badań. Osoby uczulone na skorupiaki powinny uważać z jedzeniem pewnych insektów.

Jadalne owady to nic nowego w Unii Europejskiej

Reakcje w internecie po dopuszczeniu do sprzedaży produktów ze świerszcza domowego są tym bardziej zaskakujące, że to nie pierwsze insekty, które uzyskały zgodę Komisji Europejskiej:

  • w listopadzie 2021 roku do sprzedaży dopuszczona została szarańcza wędrowna (w formie mrożonej, suszonej oraz jako proszek),
  • w lutym 2022 roku zatwierdzono z kolei sprzedaż produktów zawierających mrożone, suszone lub sproszkowane larwy mącznika młynarka.

Obecnie EFSA analizuje osiem wniosków dotyczących owadów przeznaczonych do wprowadzenia do obrotu w różnych formach.

*Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl + Enter

Pomóż nam sprawdzać, czy politycy mówią prawdę.

Nie moglibyśmy kontrolować polityków, gdyby nie Twoje wsparcie.

Wpłać