Obalamy fałszywe informacje pojawiające się w mediach społecznościowych oraz na portalach internetowych. Odwołując się do wiarygodnych źródeł, weryfikujemy najbardziej szkodliwe przykłady dezinformacji.
Nakładana na owoce powłoka Apeel szkodzi zdrowiu? Fałsz
Fałszywe informacje na temat powłoki ochronnej wytwarzanej przez firmę Apeel.
Fot. nrd / Unsplash / Modyfikacje: Demagog Fot. Facebook / Modyfikacje: Demagog
Nakładana na owoce powłoka Apeel szkodzi zdrowiu? Fałsz
Fałszywe informacje na temat powłoki ochronnej wytwarzanej przez firmę Apeel.
FAKE NEWS W PIGUŁCE:
- Na Facebooku opublikowano w ostatnim czasie wiele postów dotyczących powłoki ochronnej nakładanej na owoce i warzywa (np. 1, 2, 3, 4). Według autorów wpisów ta warstwa ochronna jest szkodliwa dla zdrowia.
- W rzeczywistości tzw. powłoka Edipeel, produkowana przez firmę Apeel Sciences, jest bezpieczna dla zdrowia i jadalna. Składa się z powszechnie i naturalnie występujących substancji tłuszczowych pozyskiwanych przez producenta wyłącznie z produktów roślinnych.
- W niektórych postach przytaczano informacje o rzekomej szkodliwości powłoki Edipeel i powoływano się na kartę charakterystyki przygotowaną dla zupełnie innego produktu, służącego do czyszczenia powierzchni. Producent substancji czyszczącej o nazwie APEEL podaje na swojej stronie informację, iż oba produkty (powłoka Edipeel i środek czyszczący APEEL) nie mają ze sobą nic wspólnego.
Na Facebooku opublikowano ostatnio wiele (np. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9) postów dotyczących tzw. powłoki Edipeel nakładanej na owoce i warzywa. Na przykład wpis z 21 kwietnia 2023 roku głosi: „nie jedz niczego, co ma naklejkę »Apeel«. Właśnie pojawiło się w naszych sklepach spożywczych, dziś po raz pierwszy je zobaczyliśmy. Ogórki nie są owinięte w folię, ale jest duży napis, że są powlekane Apeelem, aby zachować świeżość i zmniejszyć odpady z tworzyw sztucznych. Ogórki mają również naklejkę ze słowem Apeel.”
W poście z 16 kwietnia 2023 roku napisano: „wiele osób już zwraca na to uwagę, a ja się przyłączam. Nie kupuj! warzyw lub owoce z tą etykietą, ponieważ mają toksyczną, niezmywalną powłokę, która wnika w miąższ. Produkcja ta oferowana jest zazwyczaj w bardzo dobrych cenach. To jest po prostu gorzka walka nawet w tych sklepach”.
Niektóre z tych wpisów cieszyły się dużym zainteresowaniem. Post udostępniony przez użytkowniczkę Facebooka 16 kwietnia 2023 roku uzyskał 564 reakcje, 59 komentarzy i 475 udostępnień. Czytelnicy tego posta i innych podobnych reagowali emocjonalnie lub dziękowali za „przestrogę”.
„Takie są zamiary bogów tego świata … wytruć poprzez jedzenie z chemikaliami” – napisała jedna użytkowniczka. Druga dodała: „trucie powietrza,wody i żywności to najprostrzy sposób by wymordować miliardy ludzi na całym świecie”. Inna czytelniczka posta napisała: „dzięki za ostrzeżenie bo na razie w Polsce tego nie widzę .ale być może że niebawem będzie to świństwo więc będę już świadoma zwłaszcza chodzi mi o owoce egzotyczne bo warzywa biorę od rolnika”.
Poniżej przeczytasz, z czego tak naprawdę składa się przytaczana w powyższych postach powłoka Edipeel i jakie jest jej działanie.
Powłoka ochronna pozwala przedłużyć trwałość owoców i warzyw
Jak czytamy na stronie firmy Apeel Sciences, która produkuje powłokę Edipeel:
„Od pomarańczy po maliny, każda roślina na Ziemi posiada skórkę, która ją chroni. To właśnie te jadalne materiały znajdujące się w skórkach, a także w nasionach i miąższu wszystkich owoców i warzyw, które jemy, umożliwiają firmie Apeel zachowanie świeżości produktów przez dłuższy czas.
Roślinna ochrona Apeel dodaje produktom dodatkową »skórkę«, aby spowolnić tempo utleniania i utraty wilgoci. Działa poprzez zatrzymywanie wilgoci i zatrzymywanie tlenu na zewnątrz, co pozwala dłużej zachować jakość owoców. Daje to więcej czasu na cieszenie się tym, co kupujesz, i pomaga zapobiegać marnowaniu żywności w całym łańcuchu dostaw produktów. To dobra wiadomość dla Ciebie i dla naszej planety”.
Apeel Sciences, producent powłoki Edipeel, na swojej stronie
Jak wynika z informacji umieszczonych na stronie producenta, powłoka Edipeel ma na celu przedłużenie trwałości produktów spożywczych, zwłaszcza owoców i warzyw, które są nietrwałymi plonami rolnymi. Zabezpieczone w ten sposób surowce mają dłużej zachowywać świeżość i walory smakowe, dzięki czemu zapobiega się stratom żywności. Jak pisaliśmy w naszej analizie ze stycznia br., zepsuciu ulega globalnie nawet ⅓ wyprodukowanej żywności, dlatego przeciwdziałanie temu problemowi jest bardzo istotne.
Powłoka Edipeel jest bezpieczna i jadalna
Dodatkowa powłoka ochronna może przedłużać trwałość owoców i warzyw, ale z czego jest wykonana? Z informacji zamieszczonych przez producenta wynika, że:
„Edipeel składa się w całości z mieszaniny glicerolipidów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, pozyskanych z jadalnych olejów roślinnych, w szczególności z mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych”.
Apeel Sciences, producent powłoki Edipeel, na swojej stronie
Innymi słowy, powłoka nakładana przez producenta na owoce i warzywa składa się substancji tłuszczowych, które występują w przyrodzie naturalnie i powszechnie. Ponadto produkt ten spełnia kryteria bezpieczeństwa żywności obowiązujące zarówno w USA, w Kanadzie, jak i w Unii Europejskiej. Jest on jadalny i nieszkodliwy.
Potwierdzenie bezpieczeństwa produktu znaleźć można nie tylko na stronie producenta, lecz także w niezależnych źródłach, jak np. Reuters Fact Check.
APEEL to środek czyszczący
Skoro skład powłoki nakładanej na owoce i warzywa jest bezpieczny, to skąd się wzięły treści publikowane przez użytkowników Facebooka? Odpowiedź kryje się u dołu postów takich jak ten. Zamieszczono w nim link do strony, na której opublikowano kartę charakterystyki produktu czyszczącego o nazwie APEEL.
Jest to przypadkowa zbieżność nazw. Produkt APEEL wytwarzany przez firmę Evans Vanodine zawiera m.in.: sole alkoholowe, terpeny, siarczany czy benzoizotiazolinon. Środek ten służy do czyszczenia powierzchni, a ostrzeżenia dotyczące jego stosowania zamieszczono w karcie charakterystyki produktu. Należą do nich:
- ryzyko poważnego uszkodzenia oczu,
- możliwość powstania reakcji alergicznej skóry,
- szkodliwe działanie na organizmy wodne, z długotrwałym skutkiem.
Oba produkty (Edipeel i APEEL) nie mają ze sobą nic wspólnego
Producent preparatu APEEL podaje na swojej stronie informację:
„Produkt APEEL, wytwarzany przez firmę Evans nie ma związku z firmą Apeel Sciences. Produktu APEEL nie należy stosować do zabezpieczania owoców i warzyw”.
Evans Vanodine w komentarzu na swojej stronie
Warto również dodać, że powłoka Edipeel jest stosowana w takich europejskich krajach jak: Dania, Holandia, Niemcy, Hiszpania czy Wielka Brytania, ale na chwilę obecną – nie jest używana w Polsce.
Podsumowanie
Jak wykazaliśmy w tej analizie (a także jak potwierdziły inne organizacje zajmujące się fact checkingiem, np. 1, 2, 3), powłoka ochronna o nazwie Edipeel, produkowana przez firmę Apeel Sciences, nie ma nic wspólnego ze środkiem czyszczącym APEEL wytwarzanym przez firmę Evans Vanodine. Powłoka nakładana na owoce i warzywa jest bezpiecznym produktem pochodzenia roślinnego.
Wspieraj niezależność!
Wpłać darowiznę i pomóż nam walczyć z dezinformacją, rosyjską propagandą i fake newsami.
*Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl + Enter