Strona główna Fake News „Nie wolno gotować dwa razy tej samej wody”? Fałsz

„Nie wolno gotować dwa razy tej samej wody”? Fałsz

Fałszywe informacje dotyczące wpływu wody gotowanej wielokrotnie na zdrowie.

„Nie wolno gotować dwa razy tej samej wody”? Fałsz

Fot. Engin_Akyurt / Pixabay

„Nie wolno gotować dwa razy tej samej wody”? Fałsz

Fałszywe informacje dotyczące wpływu wody gotowanej wielokrotnie na zdrowie.

FAKE NEWS W PIGUŁCE

  • Na profilu Babcine Przepisy opublikowano post odsyłający do artykułu dotyczącego skutków zdrowotnych picia wody, która została przegotowana więcej niż jeden raz.
  • tekście podano m.in. że wielokrotne gotowanie wody prowadzi do gromadzenia się w niej szkodliwych substancji.
  • badań wynika, że woda, która była zdatna do spożycia przed gotowaniem, będzie nadal zdatna niezależnie od tego, ile razy zostanie przegotowana. Wzrost stężenia substancji znajdujących się w wodzie jest nieistotny dla zdrowia.

14 lutego 2023 roku na facebookowym profilu Babcine Przepisy opublikowano post, który został nam zgłoszony przez jednego z czytelników. Wpis odsyła do artykułuserwisie BabcinePrzepisy.pl.

Zrzut ekranu z facebookowego profilu Babcine Przepisy. Liczba reakcji: 412, liczba komentarzy: 150, liczba udostępnień: 318.

Fot. Facebook

Na post zareagowano 412 razy, skomentowano go 150 razy i udostępniono 318 razy. Tę samą treść na profilu Babcine Przepisy udostępniano wcześniej, m.in. w marcu, a także w październiku i w listopadzie zeszłego roku. Tekst był też wielokrotnie udostępniany na profilu Przy Garach (np. 1, 2, 3).

Woda, która była zdatna przed gotowaniem, nadal taka będzie, nawet jeśli przegotujemy ją kilka razy

W treści artykułu czytamy: „gotując wodę, dochodzi do wydzielania się zwiększonej ilości węgla co w rezultacie, zmienia jej skład chemiczny. Zmiany ilości tlenu, jaki jest zawarty w wodzie, ulega akumulacji i sprawia, że zaczynają gromadzić się szkodliwe substancje”.

Nie ma podstaw, by oczekiwać, że w gotującej się wodzie dojdzie do wydzielania się węgla. Zmiany chemiczne, których należy się spodziewać w gotującej się wodzie, to:

  • stopniowa ucieczka gazów rozpuszczonych wcześniej w wodzie (np. tlenu),
  • stopniowy wzrost stężenia związków, które już w wodzie występowały.

To oznacza, że jeśli jakość zdrowotna wody przed gotowaniem była zła, po gotowaniu również taka pozostanie. Jeśli natomiast woda była zdatna do picia, to po zagotowaniu (nawet kilkukrotnym) nadal taka będzie.

Woda z kranu może być bezpiecznie gotowana i pita

artykule opublikowanym w 2020 roku na łamach „Journal of Water and Health” napisano:

„Wyniki pokazują, że woda z kranu będzie nadal bezpieczna i zdatna do picia po kilkukrotnym zagotowaniu lub po długotrwałym gotowaniu, o ile spełniała normy sanitarne wody pitnej przed podgrzaniem. Dlatego w życiu codziennym picie kilkukrotnie lub długo gotowanej wody nie powinno być powodem do zmartwień”.

„Journal of Water and Health”publikacji dotyczącej bezpieczeństwa picia 

Niszczenie wirusów zawartych w wodzie „nie do końca” korzystne? Fałsz

tekście opublikowanym w serwisie BabcinePrzepisy.pl napisano również: „zagotowując wodę kilkakrotnie, sprawiamy iż, niszczymy coraz większą ilość zawartej w niej wirusów. Może wydawać się, że jest bardzo korzystne, lecz nie do końca jest to prawda”.

Tak, gotowanie wody zabija ewentualne, zawarte w niej wirusy i wiele innych patogenów. Wbrew temu, co napisano w tekście, niszczenie drobnoustrojów chorobotwórczych, które znajdowałyby się w wodzie pitnej, jest korzystne dla zdrowia. Ponieważ jednak woda w kranach poddawana jest różnym procesom uzdatniania, nie ma konieczności, by gotować ją przed spożyciem.

Wzrost stężenia substancji zawartych w gotującej się wodzie jest nieszkodliwy dla zdrowia

artykule napisano dalej: „w rzeczywistości dochodzi do zanieczyszczenia wody w coraz to większym stopniu. Niestety niekorzystnie wpływa na zdrowie człowieka i jest to tylko kwestia czasu, gdy może ucierpieć na tym nasz przewód pokarmowy czy też układ nerwowy. Wielokrotne podgrzewanie tej samej wody, może doprowadzić do uciążliwych problemów z nerkami”.

Jak już wcześniej wspomnieliśmy: woda, która była zdatna do spożycia przed gotowaniem, nadal taka będzie po zakończeniu tego procesu. Jakich zmian stężeń można się spodziewać, gdy ponownie gotuje się wodę, która została już wcześniej przegotowana? Na to pytanie odpowiada dr Joe Schwarcz, dyrektor Office for Science and Society na University of McGill:

„W internecie krąży artykuł na temat niebezpieczeństw związanych z ponownym gotowaniem wody i koncentracją rozpuszczonych chemikaliów. Jest to równoznaczne z bezpodstawnym sianiem strachu.

Weźmy jako przykład fluor. Załóżmy, że wlewasz litr wody zawierającej 1 ppm fluoru do czajnika i gotujesz. Następnie weź 200 ml, aby zrobić filiżankę kawy lub herbaty. Oznacza to, że spożyjesz 0,2 mg fluoru. Jeśli teraz pozwolisz wodzie gotować się aż 100 ml odparuje… co zajęłoby dużo czasu… i weźmiesz 200 ml z pozostałej wody, aby zrobić następną filiżankę kawy, spożyjesz 0,22 mg fluoru. Jest to nieistotna różnica, nawet jeśli taka ilość fluoru stanowiła problem, a nie stanowi.

Ten sam argument dotyczy wszelkich innych substancji rozpuszczonych w wodzie. Sugerowanie, że zrobienie następnej filiżanki kawy z przegotowanej wody będzie miało jakikolwiek wpływ na zdrowie, jest absolutnym nonsensem”.

 Dr Joe Schwarcz, dyrektor Office for Science and Society, w komentarzu na stronie

Podsumowanie

Mity związane z żywieniem to treści dość często analizowane w Demagogu. Dotyczą one naszego codziennego życia, dlatego z chęcią się nimi dzielimy. Jak zawsze, tak i w tym przypadku, warto zatrzymać się na moment przed udostępnieniem tego typu treści i sprawdzić fakty.

*Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl + Enter

Pomóż nam sprawdzać, czy politycy mówią prawdę.

Nie moglibyśmy kontrolować polityków, gdyby nie Twoje wsparcie.

Wpłać