Strona główna Fake News Zielony Ład zabroni uprawy własnych warzyw i owoców? Fałsz

Zielony Ład zabroni uprawy własnych warzyw i owoców? Fałsz

Kolejne nieprawdziwe informacje na temat Europejskiego Zielonego Ładu.

Zielony Ład zabroni uprawy własnych warzyw i owoców? Fałsz

fot. Pixabay / Modyfikacje: Demagog

Zielony Ład zabroni uprawy własnych warzyw i owoców? Fałsz

Kolejne nieprawdziwe informacje na temat Europejskiego Zielonego Ładu.

Fake news w pigułce

  • Na Facebooku opublikowano post z linkiem do artykułu na temat tego, że Unia Europejska rzekomo chce wprowadzić zakaz „uprawy warzyw i owoców na własne potrzeby”. Treść wpisuartykułu podaje, że ta regulacja ma wynikać ze strategii Europejskiego Zielonego Ładu
  • Potwierdzenia tych przekazów nie znajdziemy na oficjalnej stronie Unii Europejskiej ani Komisji Europejskiej, jak również w żadnej z inicjatyw Europejskiego Zielonego Ładu. We wpisie i w artykule nie podano także żadnego wiarygodnego źródła wskazanych informacji. 
  • raporcie Komisji Europejskiej nie ma żadnych treści dotyczących tego, że Unia Europejska chce wprowadzić zakaz „hodowli żywności na własne potrzeby”. Raport opisuje m.in. projekty dotyczące transformacji miejskich systemów żywnościowych, dzięki którym będzie możliwe zwiększenie ich „odporności”, a także „wspieranie lokalnej uprawy różnorodnych owoców i warzyw”. 

11 marca 2024 roku na Facebooku udostępniono post zawierający link do artykułu pt. „Zakaz uprawy własnych warzyw i owoców. »Zielony ład« wkracza na działki i do ogródków!”. Opublikowała go strona o nazwie Portal Polski. W ostatnim czasie na temat Europejskiego Zielonego Ładu pojawia się wiele fałszywych i dezinformujących informacji. Opisaliśmy je w tych analizach: 1, 2

Zarówno post, jak i tekst na stronie internetowej dotyczą tego, że rzekomo Unia Europejska planuje „zakazać uprawy warzyw i owoców na własne potrzeby”. Zgodnie z treścią wpisu ten zakaz ma wynikać z założeń Europejskiego Zielonego Ładu

„Unia Europejska szykuje kolejną regulację z serii »zielonego ładu«. Tym razem dla ratowania planety, paluje się zakazać uprawy warzyw i owoców na własne potrzeby” – czytamy w poście [pisownia oryginalna]. Wpis pojawił się również na TikToku.

Zrzut ekranu posta na Facebooku. Widzimy na nim kobietę podlewającą rośliny oraz napis: „Zakaz uprawy własnych warzyw i owoców. »Zielony ład « wkracza na działki i do ogródków!”. 34 reakcje, 7 komentarzy, 71 udostępnień.

Źródło: www.facebook.com

Unia Europejska nie planuje wprowadzenia zakazu uprawy własnych warzyw i owoców

Jak czytamy w poście [pisownia oryginalna]: „Zakaz uprawy własnych warzyw i owoców. »Zielony ład« wkracza na działki i do ogródków! […] Unia Europejska szykuje kolejną regulację z serii »zielonego ładu«. Tym razem dla ratowania planety, paluje się zakazać uprawy warzyw i owoców na własne potrzeby. Jeśli rolnicy odpuszczą to już po nas. Podaj dalej”. 

We wpisie, jak i w przytaczanym artykule, nie podano żadnych wiarygodnych źródeł informacji, które potwierdzałyby to twierdzenie. Na oficjalnej stronie Unii Europejskiej czy Komisji Europejskiej również nie znajdziemy informacji o rzekomo planowanym zakazie uprawy żywności na własne potrzeby. Podobne fałszywe treści na ten temat opisywaliśmy w innej naszej analizie

Europejski Zielony Ład to seria inicjatyw politycznych, których głównym celem jest „osiągnięcie neutralności klimatycznej do 2050 roku”. Jedną z unijnych polityk, która realizuje założenia Europejskiego Zielonego Ładu, jest inicjatywa o nazwie „Żywność 2030” (Food 2030). Komisja Europejska podaje, że podstawą tej strategii jest wspieranie przejścia „w kierunku zrównoważonych, zdrowych i włączających systemów żywnościowych”. Jednym z założeń strategii „Żywność 2030” jest m.in. transformacja miejskich systemów żywnościowych.

Raport Komisji Europejskiej na temat transformacji miejskich systemów żywnościowych

artykule udostępnionym w facebookowym poście pojawiają się następujące informacje [pisownia oryginalna]: „w Unii Europejskiej zakazana ma być hodowla żywności na własne potrzeby. Tego typu działalność ma być szkodliwa dla planety i wpływać na ocieplenie klimatu”. 

Komisja Europejska w 2023 roku opublikowała raport pt. „Urban food system transformation in the context of FOOD 2030”, który opisuje temat transformacji miejskich systemów żywnościowych oraz nakreśla „przyszłość zrównoważonych systemów żywnościowych zgodnie z priorytetami inicjatywy Food 2030”. W podanym raporcie nie znajdziemy żadnych informacji o tym, że Unia Europejska planuje zakazać „hodowli żywności na własne potrzeby”. Raport opisuje m.in. projekty dotyczące transformacji miejskich systemów żywnościowych, które pozwolą na zwiększenie „odporności” tych systemów (s. 10). 

Jak czytamy w raporcie:

„Zrównoważona produkcja i konsumpcja muszą iść w parze. Jednym z dobrze znanych sposobów jest wspieranie lokalnej uprawy różnorodnych owoców i warzyw, a tym samym zwiększanie możliwości biznesowych dla drobnych rolników. Lokalna konsumpcja może być dodatkowo wspierana poprzez programy zamówień żywności w szkołach, a także lokalne oferty poza szkołami. Obejmuje to zachęcanie do spożywania sezonowej i lokalnie pozyskiwanej żywności, gotowania z lokalnych składników i korygowania niezdrowych wzorców żywieniowych”

raporcie opisano także możliwe przyszłe rozwiązania, które skupiają się na: 

  • skuteczniejszym łączeniu obszarów miejskich i wiejskich, 
  • krótkich łańcuchach dostaw i lokalnych technologiach,
  • zamiennikach mięsa, 
  • projektach, których celem jest ograniczenie marnowania żywności, 
  • korzystniejszym zarządzaniu żywnością (s. 49).

Post i artykuł zawierają dezinformujące treści na temat Zielonego Ładu

Artykuł, do którego kieruje nas post, podaje dezinformujące przekazy na temat Europejskiego Zielonego Ładu. Są to następujące twierdzenia [pisownia oryginalna]: „»Zielony ład« spowodował protesty w całej Europie. Próba likwidacji rolnictwa spotkała się z oporem rolników i hodowców”. 

Określenia „próba likwidacji rolnictwa” użyte w artykule sugeruje, że celem Europejskiego Zielonego Ładu jest zniszczenie rolnictwa i rolników. Nie są to prawdziwe informacje, o czym pisaliśmy już w tych analizach: 1, 2. Głównym celem Europejskiego Zielonego Ładu jest realizacja założeń, dzięki którym będzie możliwe zapobieganie zmianie klimatu i jej skutkom. Oznacza to, że również w sektorze rolnictwa należy podjąć działania, które pomogą ograniczyć emisje.

Zielony Ład zmusi ludzi do jedzenia robaków?

W dalszej części artykułu czytamy, że mieszkańcy Europy mają zostać „odcięci od alternatywnych źródeł żywności poza uznanymi przez polityków: importem żywności w tym modyfikowanej genetycznie oraz produkowanej sztucznie przez technologię takie jak druk 3d oraz z robaków” [pisownia oryginalna].

Twierdzenie dotyczące tego, że żywność będzie wytwarzana z robaków, nawiązuje do strategii „Od pola do stołu”, która jest jednym z elementów Europejskiego Zielonego Ładu. W podanym dokumencie nie ma żadnych informacji o tym, że żywność będzie produkowana z robaków, a ludzie będą musieli ją spożywać

Głównym założeniem strategii „Od pola do stołu” jest uczynienie systemów żywnościowych bardziej zrównoważonymi. W publikacji znajdziemy informacje dotyczące tego, że Komisja Europejska planuje ograniczyć wykorzystywanie „krytycznych materiałów paszowych (np. soi uprawianej na wylesionych gruntach)” (s. 10). Realizacja tego założenia może nastąpić dzięki promowaniu „białek roślinnych pochodzących z UE, a także alternatywnych materiałów paszowych, takich jak owady, morskie zasoby paszowe (np. algi) i produkty uboczne z biogospodarki (np. odpady rybne)” (s. 10). 

Żywność będzie sztucznie produkowana przez technologię 3D?

W omawianym artykule możemy przeczytać, że żywność ma być sztucznie wytwarzana przez technologie: „takie jak druk 3d”.

Jak podaje National Science Foundation (NSF), „technologia drukowania żywności istnieje od 2005 roku, wprowadzona przez inżynierów mechaników na Uniwersytecie Columbia”. Metoda ta może być jedną z alternatywnych propozycji przygotowywania posiłków oraz stanowić zdrowszą opcję dla wysokokalorycznych produktów. Drukowanie żywności w 3D może okazać się jednym ze sposobów na bardziej ekonomiczne i zrównoważone gotowanie. Na stronie Uniwersytetu Columbia czytamy: 

„Precyzyjne drukowanie wielowarstwowych produktów spożywczych może zapewnić bardziej spersonalizowaną żywność, poprawić bezpieczeństwo żywności i umożliwić użytkownikom łatwiejsze kontrolowanie zawartości składników odżywczych w posiłkach”.

Wspieraj niezależność!

Wpłać darowiznę i pomóż nam walczyć z dezinformacją, rosyjską propagandą i fake newsami.

*Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl + Enter

Masz prawo do prawdy!

Przekaż 1,5% dla Demagoga

Wspieram