Sprawdzamy wypowiedzi polityków i osób publicznych pojawiające się w przestrzeni medialnej i internetowej. Wybieramy wypowiedzi istotne dla debaty publicznej, weryfikujemy zawarte w nich informacje i przydzielamy jedną z pięciu kategorii ocen.
Brak oznaczeń na żywności z owadów? Unijne wymogi już istnieją
Brak oznaczeń na żywności z owadów? Unijne wymogi już istnieją
Czy Unia Europejska będzie chciała nas zmusić do jedzenia robactwa? Tak. Eurokraci nie mają zamiaru wprowadzać specjalnych oznaczeń dla żywności. (…) Stella Kyriakides, unijna komisarz do spraw zdrowia i bezpieczeństwa żywności, oficjalnie oznajmiła, że Unia nie ma zamiaru zmuszać firm do oznaczania produktów, które zawierają robaki.
- Komisja Europejska przedstawiła wymagania dotyczące etykietowania produktów z owadów w rozporządzeniu dopuszczającym do obrotu odtłuszczony proszek ze świerszcza domowego. Na każdym produkcie musi znajdować się informacja o tym, że w składzie jest owad.
- Unijna komisarz ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Stella Kyriakides przekazała, że Komisja Europejska nie rozważa obecnie dodatkowych wymogów dotyczących etykietowania żywności zawierającej owady.
- Wymagania związane z etykietowaniem produktów zawierających owady już istnieją. Ponadto słowa Stelli Kyriakides dotyczą braku planów wprowadzenia dodatkowych wymogów, ponieważ zdaniem KE dotychczasowe są wystarczające. W związku z tym wypowiedź Pawła Usiądka uznajemy za fałszywą.
Powraca temat produktów z owadów
Odkąd na początku 2023 roku Komisja Europejska wydała rozporządzenie wykonawcze dopuszczające na rynek UE częściowo odtłuszczony proszek ze świerszcza domowego, temat ten wzbudza w sieci wiele emocji. Sprzyja to pojawianiu fałszywych informacji nt. rzekomych planów zmuszenia obywateli Unii Europejskiej do jedzenia owadów (1, 2).
Do sprawy odniósł się również Paweł Usiądek, członek Zarządu Głównego Ruchu Narodowego i lider Konfederacji w okręgu płocko-ciechanowskim. Polityk stwierdził na TikToku, że „eurokraci” nie wprowadzą specjalnych oznaczeń produktów z owadów. Informację tę miała rzekomo przekazać Stella Kyriakides, unijna komisarz ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności.
Produkty z owadów muszą być etykietowane zgodnie z prawem unijnym
31 marca 2023 roku, a więc niedługo po wprowadzeniu wspomnianego rozporządzenia, europejska komisarz ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Stella Kyriakides w imieniu Komisji Europejskiej przekazała, że:
„Komisja nie rozważa obecnie dodatkowych wymogów dotyczących etykietowania żywności zawierającej owady, ponieważ istniejące ramy prawne zapewniają, że konsumenci są informowani o zawartości żywności”.
W załączniku do rozporządzenia, w części „Dodatkowe szczególne wymogi dotyczące etykietowania”, zawarto wymóg, by każdy produkt zawierający odtłuszczony produkt ze świerszcza domowego był odpowiednio oznaczony. Producenci mają również obowiązek poinformowania o ryzyku wystąpienia reakcji alergicznej:
„1. Nowa żywność jest oznaczana w ramach etykietowania zawierających ją środków spożywczych jako »częściowo odtłuszczony proszek z Acheta domesticus (świerszcza domowego)«.
2. W ramach etykietowania środków spożywczych zawierających częściowo odtłuszczony proszek z Acheta domesticus (świerszcza domowego) zamieszcza się informację, że składnik ten może powodować reakcje alergiczne u konsumentów, u których stwierdzono alergię na skorupiaki, mięczaki i produkty z nich uzyskane oraz na roztocza kurzu domowego.
Informację tę zamieszcza się w pobliżu wykazu składników”.
Wymagania te zostały również potwierdzone przez biuro prasowe Komisji Europejskiej.
Produkty pochodzące od owadów wciąż wymagają badań
Zezwolenie na dopuszczenie do sprzedaży produktów z owadów w Unii Europejskiej miało już miejsce wcześniej (np. w przypadku szarańczy wędrownej w 2021 roku lub larw mącznika młynarka w 2022 roku). Obecnie Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności analizuje 8 wniosków dotyczących dopuszczenia do obrotu różnego rodzaju produktów z owadów.
W związku z możliwym występowaniem reakcji alergicznych po konsumpcji jadalnych owadów Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa wskazała, że osoby uczulone na skorupiaki powinny uważać na tego typu produkty oraz że żywność zawierająca owady wymaga dalszych badań.
*Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl + Enter