Czas czytania: około min.

Czy w Polsce obostrzenia covidowe są jednymi z najmniejszych w Europie?

10.02.2021 godz. 15:39

Wypowiedź

Fałsz

Uzasadnienie

  • Zdaniem Jarosława Gowina nawet przed częściowym poluzowaniem obostrzeń Polska należała do krajów o najmniejszych ograniczeniach w prowadzeniu działalności gospodarczej w UE.
  • W rzeczywistości jednak, kiedy w Polsce były całkowicie zamknięte restauracje, kina czy stoki narciarskie, w poszczególnych krajach unijnych działalność ta była prowadzona, przy zróżnicowanym poziomie ograniczeń i obostrzeń.
  • Polskie ograniczenia w branży hotelarskiej były najbardziej restrykcyjne w UE.

Restrykcje w prowadzeniu działalności gospodarczej w krajach UE

Jarosław Gowin stwierdził, że Polska należy do krajów unijnych o najmniejszym poziomie covidowych obostrzeń wobec działalności gospodarczej. Takie ogólne ujęcie każe zbiorczo podsumować obostrzenia nakładane na poszczególne branże w gospodarce.

Należy zwrócić uwagę, że wicepremier odniósł się do stanu jeszcze sprzed decyzji o luzowaniu niektórych obostrzeń, o którym poinformowano podczas konferencji prasowej 5 lutego. Tego dnia rząd zapowiedział wprowadzenie nowego, czasowego reżimu obostrzeń, na razie w wymiarze dwóch tygodni: od 12 do 26 lutego. W tym czasie przedsiębiorców będą obowiązywały następujące zasady:

  • hotele – dostępne dla wszystkich przy zachowaniu reżimu sanitarnego (50 proc. dostępnych pokoi, posiłki serwowane tylko do pokoi i na życzenie gości, restauracje hotelowe – zamknięte),
  • kina, teatry, opery i filharmonie ponownie otwarte – podczas wydarzeń kulturalnych zajętych może być maksymalnie 50 proc. miejsc siedzących, obowiązek zakrywania ust i nosa, zakaz konsumpcji,
  • otwarte baseny z wyjątkiem aquaparków,
  • stoki otwarte,
  • otwarte boiska zewnętrzne, korty itp. – wznowiony amatorski sport na świeżym powietrzu,
  • siłownie dalej zamknięte,
  • restauracje – tak jak do tej pory będą mogły wydawać posiłki na wynos i w dowozie.

Hotele

Sytuacja w branży hotelarskiej była już przedmiotem naszej analizy przy okazji wypowiedzi Władysława Kosiniaka-Kamysza. Wykazaliśmy wówczas, że to polski rząd ustanowił największe obostrzenia w działalności hoteli w całej Unii Europejskiej.

Restauracje

W Polsce obecnie restauracje mogą wydawać posiłki jedynie na wynos i w dowozie. W Unii Europejskiej znajdziemy jednak przykłady krajów, w których restrykcje nałożone na restauracje są łagodniejsze niż u nas.

We Włoszech występuje regionalizacja obostrzeń. W regionach żółtych otwarcie barów, pubów, restauracji, lodziarni, cukierni, pizzerii, restauracji samoobsługowych i delikatesów jest dozwolone między godziną 5 a 18. Maksymalna liczba klientów, którzy mogą siedzieć przy tym samym stole, wynosi cztery, z wyjątkiem osób należących do tego samego gospodarstwa domowego. W białych obszarach zakłady gastronomiczne mogą ponownie otwierać się bez ograniczeń, a jedyne wymogi dotyczą noszenia maski na twarzy oraz przestrzegania zasad społecznych dystansowania i higieny. Zamknięcie restauracji na zasadach podobnych do naszych (tylko na wynos lub dowóz) ma miejsce w regionach czerwonych.

Hiszpanii wiele restauracji, barów i kawiarni ma ograniczone godziny otwarcia. W zależności od lokalnej sytuacji usługi mogą być całkowicie anulowane, z wyjątkiem dostawy do domu i na wynos. Dystans społeczny 1,5 m przy barze jest obowiązkowy, a stoły powinny być oddalone od siebie co najmniej o 1,5 m. Jeśli chodzi o same restauracje, przy jednym stole może się znajdować maksymalnie 10 gości.

Szwecji restauracje, bary i kawiarnie są otwarte pod następującymi warunkami:

  • nie wolno się tłoczyć, goście muszą zachować dystans fizyczny,
  • maksymalnie cztery osoby przy stole,
  • jedzenie i napoje muszą być podawane przy stole,
  • goście muszą zawsze spożywać swój posiłek, siedząc przy stole,
  • jedzenie na wynos można kupić, dopóki nie pojawi się tłum,
  • bary i restauracje nie mogą serwować alkoholu po godzinie 20.

Rumunii restauracje i kawiarnie mogą działać tylko na zewnątrz w hrabstwach, gdzie wskaźnik zakażeń wynosi więcej niż 3 przypadki na 1000 mieszkańców w przeciągu 14 dni.

Estonii w obiektach gastronomicznych przy jednym stole może siedzieć maksymalnie sześciu gości. Klienci muszą znajdować się w odległości co najmniej dwóch metrów od siebie. Restauracje muszą pozostawać zamknięte między godziną 21 a 6 rano.

Finlandii:

  • każdy klient musi mieć własne miejsce,
  • klienci muszą otrzymać informacje i instrukcje dotyczące zapobiegania zakażeniom COVID-19,
  • klienci muszą być w stanie umyć ręce, a pomieszczenia i powierzchnie muszą być czyste,
  • restauracje są odpowiedzialne za zapewnienie bezpiecznych odległości między klientami.

Obowiązuje regionalizacja obostrzeń. W regionach, gdzie epidemia jest na stabilnym poziomie:

  • restauracje muszą zaprzestać podawania napojów alkoholowych do godziny 24,
  • bary, które serwują głównie napoje alkoholowe, muszą zamknąć się o godzinie 1 w nocy i mogą ponownie się otworzyć najwcześniej o 14,
  • inne obiekty gastronomiczne mogą być otwarte przez całą dobę,
  • brak ograniczeń dotyczących liczby klientów.

Kina i teatry

W Polsce kina i teatry mają zostać otwarte 12 lutego. Natomiast muzea i galerie wznowiły działalność od 1 lutego.

We Włoszech w regionach białych mogą być otwarte kina. W regionach żółtych od 18 stycznia gości mogą przyjmować także muzea. W obu tych miejscach obowiązują następujące zasady:

  • konieczność dokonania wcześniejszej rezerwacji,
  • obowiązkowe maseczki,
  • wystawy są zabronione,
  • zamknięcie w weekendy.

Bułgarii od 4 stycznia dozwolone są wizyty w muzeach i galeriach, przy ograniczeniu do 30 proc. ich całkowitej pojemności. Należy przestrzegać obowiązku dystansu 1,5 m i noszenia maseczek. Kina wznowiły działalność od 1 lutego przy ograniczeniu do 30 proc. całkowitej pojemności oraz przy zachowaniu zasad dystansowania społecznego i higieny.

Finlandii kina i muzea pozostają otwarte. Restrykcje nakładane są w zależności od fazy epidemii na poziomie regionalnym.

Chorwacji kina, muzea, teatry i wystawy są ograniczone do 25 osób, z uwzględnieniem ogólnych środków bezpieczeństwa.

Hiszpanii występuje regionalizacja obostrzeń. Dla przykładu w regionie madryckim instytucje kultury takie jak kina i muzea pozostają otwarte przy ograniczeniu do 75 proc. ich pojemności.

Stoki narciarskie

W Polsce stoki narciarskie otwarte będą od 12 lutego. Sprawdźmy, jak sytuacja wygląda w wybranych państwach UE.

Austrii ośrodki narciarskie i wyciągi są otwarte. W tym czasie hotele i restauracje pozostają zamknięte, a regulacje dotyczące wjazdu do Austrii nadal obowiązują. W efekcie wyjazd na narty możliwy jest de facto jedynie dla osób mieszkających w pobliżu stoków lub w przypadku jednodniowych podróży wewnątrz kraju.

Słowenii ośrodki narciarskie są otwarte dla narciarzy legitymujących się negatywnym wynikiem testu na COVID-19.

Hiszpanii obowiązuje regionalizacja obostrzeń. W Katalonii stoki pozostają otwarte przy zachowaniu reżimu sanitarnego i innych reguł bezpieczeństwa. W Aragonii sport na świeżym powietrzu można uprawiać w grupie do 30 osób przy zachowaniu zasad bezpieczeństwa. W Nawarze sport na świeżym powietrzu można uprawiać, jeśli obiekt zapełniony jest nie więcej niż w 75 proc.

Bułgarii stoki pozostają otwarte przy zachowaniu obostrzeń sanitarnych i innych reguł bezpieczeństwa.

Podsumowanie

Analiza powyższych przykładów pokazuje, że Polska nie należała do państw unijnych o najmniejszych ograniczeniach covidowych w zakresie prowadzenia działalności gospodarczej. Kiedy w Polsce były całkowicie zamknięte restauracje, kina czy stoki narciarskie, w poszczególnych krajach działalność ta była prowadzona, przy zróżnicowanym poziomie ograniczeń i obostrzeń. W związku z tym wypowiedź uznajemy za fałszywą.

*Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl + Enter

Podobał Ci się artykuł? Pomóż nam dzielić się prawdą!

Możesz śmiało rozpowszechniać ten artykuł na swojej stronie internetowej. Pamiętaj o podaniu źródła. Sprawdź jak możesz udostępniać.

Wpłać darowiznę i działaj z nami!

lub