Sprawdzamy wypowiedzi polityków i osób publicznych pojawiające się w przestrzeni medialnej i internetowej. Wybieramy wypowiedzi istotne dla debaty publicznej, weryfikujemy zawarte w nich informacje i przydzielamy jedną z pięciu kategorii ocen.
Ten artykuł ma więcej niż 3 lata. Niektóre dane mogą być nieaktualne. Sprawdź, jak zmieniała się metodologia i artykuły w Demagogu.
Dyrektywa UE dot. tradycyjnego wędzenia
Ten artykuł ma więcej niż 3 lata. Niektóre dane mogą być nieaktualne. Sprawdź, jak zmieniała się metodologia i artykuły w Demagogu.
Dyrektywa UE dot. tradycyjnego wędzenia
Konsultacje nie objęły drobnych przetwórców, bo ci nie mieli wówczas swojego stowarzyszenia. Stowarzyszenie Producentów Wyrobów Wędzonych Tradycyjnie powstało dopiero teraz.
Badania w sprawie WWA w żywności zainicjowano w 2005 roku, a od 2008 roku do 19 sierpnia 2011 trwały prace nad Rozporządzeniem 835/2011, które obniżyło dopuszczalną zawartość benzopirenu.
Minister Zdrowia konsultował projekt Rozporządzenia z Radą Gospodarki Żywnościowej oraz Federacją Producentów Żywności. W składzie tych organizacji nie było przedstawicieli Rzeźników i Wędliniarzy.
Ministerstwo Rolnictwa nie sprawdziło, jak nowe rozporządzenie wpłynie na producentów wędlin korzystających z metod tradycyjnych; o zdanie były pytane wyłącznie największe firmy wędliniarskie.
Polskie Stowarzyszenie Producentów Wyrobów Wędzonych Tradycyjnie powstało w Ładnej koło Tarnowa 28 stycznia 2014 roku w Ładnej koło Tarnowa. Przed założeniem stowarzyszenia istniał Komitet Obrony Wędlin Tradycyjnie, który został powołany 14 stycznia 2014 roku, reprezentując średnie i małe firmy.
Wspieraj niezależność!
Wpłać darowiznę i pomóż nam walczyć z dezinformacją, rosyjską propagandą i fake newsami.
*Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl + Enter