Strona główna Wypowiedzi Jak wygląda żywienie w szpitalach?

Ten artykuł ma więcej niż 3 lata. Niektóre dane mogą być nieaktualne. Sprawdź, jak zmieniała się metodologia i artykuły w Demagogu.

Jak wygląda żywienie w szpitalach?

Ten artykuł ma więcej niż 3 lata. Niektóre dane mogą być nieaktualne. Sprawdź, jak zmieniała się metodologia i artykuły w Demagogu.

Jak wygląda żywienie w szpitalach?

Marcelina Zawisza

Posłanka
Partia Razem

Według Najwyższej Izby Kontroli pacjenci nie otrzymują dziennych norm wapnia, magnezu, żelaza, witamin. Dostają za to 4-krotną dzienną dawkę soli. W diecie brakuje warzyw, owoców, soków.

Prawda

Wypowiedź uznajemy za zgodną z prawdą, gdy:  

  • istnieją dwa wiarygodne i niezależne źródła (lub jedno, jeśli jest jedynym adekwatnym z punktu widzenia kontekstu wypowiedzi) potwierdzające zawartą w wypowiedzi informację, 
  • zawiera najbardziej aktualne dane istniejące w chwili wypowiedzi, 
  •  dane użyte są zgodnie ze swoim pierwotnym kontekstem.

Sprawdź metodologię

Prawda

Wypowiedź uznajemy za zgodną z prawdą, gdy:  

  • istnieją dwa wiarygodne i niezależne źródła (lub jedno, jeśli jest jedynym adekwatnym z punktu widzenia kontekstu wypowiedzi) potwierdzające zawartą w wypowiedzi informację, 
  • zawiera najbardziej aktualne dane istniejące w chwili wypowiedzi, 
  •  dane użyte są zgodnie ze swoim pierwotnym kontekstem.

Sprawdź metodologię

Zarówno notatka, jak i szczegółowy raport z kontroli, do której odwołuje się Partia Razem i Marcelina Zawisza, są udostępnione na stronie internetowej Najwyższej Izby Kontroli. Przeprowadzona przez NIK kontrola objęła Ministerstwo Zdrowia, 10 szpitali posiadających własną kuchnię, 10 szpitali korzystających z usług zewnętrznych firm kateringowych i 13 stacji sanitarno-epidemiologicznych.

W ogólnych wnioskach z badania stwierdzono braki podstawowych składników odżywczych w diecie pacjentów. Informacja o wynikach kontroli zawiera infografikę obrazującą niedobory konkretnych składników:

Źródło: NIK, Informacja o wynikach kontroli – Żywienie pacjentów w szpitalach, s. 12.

Autorzy publikacji wskazywali między innymi na nieprawidłowości w postaci zbyt małego udziału warzyw i owoców w dziennej racji pokarmowej (s. 35 Informacji).

W większości szpitali zaobserwowano też znacznie zawyżoną zawartość soli w posiłkach – od 142% do 374% normy (s. 36 Informacji). W szpitalach, gdzie sytuacja była najgorsza, zalecana dzienna dawka została więc przekroczona niemal czterokrotnie.

W świetle przywołanych danych, wypowiedź Marceliny Zawiszy uznajemy za prawdziwą.

 

 

Share The Facts
Marcelina Zawisza
członkini Zarządu Krajowego Partii Razem

 

Według NIK pacjenci nie otrzymują dziennych norm wapnia, magnezu, żelaza, witamin. Dostają za to 4-krotną dzienną dawkę soli. W diecie brakuje warzyw, owoców, soków.

 

 

 

Link oEmbed


*Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl + Enter

Pomóż nam sprawdzać, czy politycy mówią prawdę.

Nie moglibyśmy kontrolować polityków, gdyby nie Twoje wsparcie.

Wpłać

Dowiedz się, jak radzić sobie z dezinformacją w sieci

Poznaj przydatne narzędzia na naszej platformie edukacyjnej

Sprawdź!