Strona główna Wypowiedzi O ile drożeje żywność?

O ile drożeje żywność?

O ile drożeje żywność?

Paulina Hennig-Kloska

Minister Klimatu i Środowiska
Polska 2050 Szymona Hołowni

Najbardziej drożeją produkty pierwszej potrzeby, takie jak żywność. Według ostatnich danych GUS warzywa – 22%, cukier – 20%, wieprzowina – 12%, mąka – 10%, pieczywo – 9%.

Posiedzenie Sejmu, 18.07.2019 r.

Prawda

Wypowiedź uznajemy za zgodną z prawdą, gdy:  

  • istnieją dwa wiarygodne i niezależne źródła (lub jedno, jeśli jest jedynym adekwatnym z punktu widzenia kontekstu wypowiedzi) potwierdzające zawartą w wypowiedzi informację, 
  • zawiera najbardziej aktualne dane istniejące w chwili wypowiedzi, 
  •  dane użyte są zgodnie ze swoim pierwotnym kontekstem.

Sprawdź metodologię

Posiedzenie Sejmu, 18.07.2019 r.

Prawda

Wypowiedź uznajemy za zgodną z prawdą, gdy:  

  • istnieją dwa wiarygodne i niezależne źródła (lub jedno, jeśli jest jedynym adekwatnym z punktu widzenia kontekstu wypowiedzi) potwierdzające zawartą w wypowiedzi informację, 
  • zawiera najbardziej aktualne dane istniejące w chwili wypowiedzi, 
  •  dane użyte są zgodnie ze swoim pierwotnym kontekstem.

Sprawdź metodologię

W swojej wypowiedzi Paulina Hennig-Kloska stwierdza, że według ostatnich danych GUS warzywa podrożały o 22%, cukier o 20%, wieprzowina o 12%, mąka o 10%, a pieczywo o 9%. Z wypowiedzi nie wynika jednak, o jaki okres zostało oparte stwierdzenie, co utrudnia jej ostateczną ocenę.

Według raportu dotyczącego wskaźników cen towarów i usług konsumpcyjnych opublikowanego w lipcu 2019 roku przez GUS wynika, że ceny warzyw w czerwcu 2019 roku w porównaniu do czerwca 2018 roku wzrosły średnio o 27,3%. Porównując ceny warzyw z czerwca 2019 do cen z grudnia 2018 roku, ceny te wzrosły średnio o 15,8%, a w porównaniu do maja 2019, statystycznie pozostały bez zmian. 

Średnia cena warzyw w kwietniu, maju i czerwcu była wyższa średnio o 21,9% w stosunku do analogicznego okresu w 2018 roku oraz wyższa o 7% od średnich cen warzyw w styczniu, lutym i marcu 2019 roku. Biorąc pod uwagę pierwsze półrocze 2019 roku, średnia cena warzyw w stosunku do pierwszego półrocza w 2018 roku była wyższa średnio o 17,7%.

W przypadku cukru, jego cena w czerwcu 2019 roku w porównaniu do czerwca 2018 roku wzrosła średnio o 23,3%, a porównując do grudnia 2018 roku średnio o 18,4%. W porównaniu do maja 2019, średnio cena ta wzrosła o 0,9%.  Średnia cena cukru w kwietniu, maju i czerwcu była wyższa średnio o 19,3% w stosunku do analogicznego okresu w 2018 roku oraz wyższa o 5,8% od średniej ceny cukru w styczniu, lutym i marcu 2019 roku. Biorąc pod uwagę pierwsze półrocze 2019 roku,  średnia cena cukru w stosunku do pierwszego półrocza w 2018 roku była wyższa średnio o 10,2%.

W przypadku mięsa wieprzowego, jego cena w czerwcu 2019 roku w porównaniu do czerwca 2018 roku wzrosła średnio o 10,6%, a porównując do grudnia 2018 roku średnio o 12,0%. W porównaniu do maja 2019, cena ta nieznacznie spadła, średnio o 1,1%. Średnia cena mięsa wieprzowego w kwietniu, maju i czerwcu była wyższa średnio o 10,0% w stosunku do analogicznego okresu w 2018 roku oraz wyższa o 12,0% od średnich cen w styczniu, lutym i marcu 2019 roku. Biorąc pod uwagę pierwsze półrocze 2019 roku,  średnia cena wieprzowiny w stosunku do pierwszego półrocza w 2018 roku była wyższa średnio o 3,9%.

W przypadku cen mąki, jej cena w czerwcu 2019 roku w porównaniu do czerwca 2018 roku wzrosła średnio o 9,4%, a porównując do grudnia 2018 roku średnio o 7,0%. W porównaniu do maja 2019, cena mąki statystycznie pozostała bez zmian. Średnia cena mąki w kwietniu, maju i czerwcu była wyższa średnio o 8,7% w stosunku do analogicznego okresu w 2018 roku oraz wyższa o 1,4% od średnich cen w styczniu, lutym i marcu 2019 roku. Biorąc pod uwagę pierwsze półrocze 2019 roku,  średnia cena mąki w stosunku do pierwszego półrocza w 2018 roku była wyższa średnio o 8,0%.

W przypadku cen pieczywa, jego cena w czerwcu 2019 roku w porównaniu do czerwca 2018 roku wzrosła średnio o 9,8%, a porównując do grudnia 2018 roku średnio o 2,8%. W porównaniu do maja 2019, cena pieczywa statystycznie pozostała bez zmian. Średnia cena pieczywa w kwietniu, maju i czerwcu była wyższa średnio o 9,7% w stosunku do analogicznego okresu w 2018 roku oraz wyższa o 1,2% od średnich cen w styczniu, lutym i marcu 2019 roku. Biorąc pod uwagę pierwsze półrocze 2019 roku,  średnia cena mąki w stosunku do pierwszego półrocza w 2018 roku była wyższa średnio o 9,5%.

Spośród wszystkich sklasyfikowanych w raporcie wskaźników cen towarów i usług konsumpcyjnych, wskazane w wypowiedzi artykuły spożywcze charakteryzowały się największym wzrostem cen.

Konfrontując dane przytoczone w wypowiedzi P. Hennig-Kloski z danymi GUS za kwiecień, maj i czerwiec 2019 w stosunku do analogicznego okresu w 2018 r., mamy następujący wzrost cen produktów:

  1. Warzywa – wzrost o 21,9% (wobec sugerowanych 22% w wypowiedzi P Hennig-Kloski)
  2. Cukier  – wzrost o 19,3% (wobec sugerowanych 20%)
  3. Wieprzowina – wzrost o 10% (wobec sugerowanych 12%)
  4. Mąka – wzrost o 8,7% (wobec sugerowanych 10%)
  5. Pieczywo – wzrost o 9,7% (wobec sugerowanych 9%).

Biorąc pod uwagę całościowy kontekst wypowiedzi, uznajemy ją za mieszczącą się w marginesie błędu. W związku z tym, oceniamy ją jako prawdziwą.

 

*Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl + Enter

Pomóż nam sprawdzać, czy politycy mówią prawdę.

Nie moglibyśmy kontrolować polityków, gdyby nie Twoje wsparcie.

Wpłać

Dowiedz się, jak radzić sobie z dezinformacją w sieci

Poznaj przydatne narzędzia na naszej platformie edukacyjnej

Sprawdź!