Sprawdzamy wypowiedzi polityków i osób publicznych pojawiające się w przestrzeni medialnej i internetowej. Wybieramy wypowiedzi istotne dla debaty publicznej, weryfikujemy zawarte w nich informacje i przydzielamy jedną z pięciu kategorii ocen.
O ile drożeje żywność?
O ile drożeje żywność?
Najbardziej drożeją produkty pierwszej potrzeby, takie jak żywność. Według ostatnich danych GUS warzywa – 22%, cukier – 20%, wieprzowina – 12%, mąka – 10%, pieczywo – 9%.
W swojej wypowiedzi Paulina Hennig-Kloska stwierdza, że według ostatnich danych GUS warzywa podrożały o 22%, cukier o 20%, wieprzowina o 12%, mąka o 10%, a pieczywo o 9%. Z wypowiedzi nie wynika jednak, o jaki okres zostało oparte stwierdzenie, co utrudnia jej ostateczną ocenę.
Według raportu dotyczącego wskaźników cen towarów i usług konsumpcyjnych opublikowanego w lipcu 2019 roku przez GUS wynika, że ceny warzyw w czerwcu 2019 roku w porównaniu do czerwca 2018 roku wzrosły średnio o 27,3%. Porównując ceny warzyw z czerwca 2019 do cen z grudnia 2018 roku, ceny te wzrosły średnio o 15,8%, a w porównaniu do maja 2019, statystycznie pozostały bez zmian.
Średnia cena warzyw w kwietniu, maju i czerwcu była wyższa średnio o 21,9% w stosunku do analogicznego okresu w 2018 roku oraz wyższa o 7% od średnich cen warzyw w styczniu, lutym i marcu 2019 roku. Biorąc pod uwagę pierwsze półrocze 2019 roku, średnia cena warzyw w stosunku do pierwszego półrocza w 2018 roku była wyższa średnio o 17,7%.
W przypadku cukru, jego cena w czerwcu 2019 roku w porównaniu do czerwca 2018 roku wzrosła średnio o 23,3%, a porównując do grudnia 2018 roku średnio o 18,4%. W porównaniu do maja 2019, średnio cena ta wzrosła o 0,9%. Średnia cena cukru w kwietniu, maju i czerwcu była wyższa średnio o 19,3% w stosunku do analogicznego okresu w 2018 roku oraz wyższa o 5,8% od średniej ceny cukru w styczniu, lutym i marcu 2019 roku. Biorąc pod uwagę pierwsze półrocze 2019 roku, średnia cena cukru w stosunku do pierwszego półrocza w 2018 roku była wyższa średnio o 10,2%.
W przypadku mięsa wieprzowego, jego cena w czerwcu 2019 roku w porównaniu do czerwca 2018 roku wzrosła średnio o 10,6%, a porównując do grudnia 2018 roku średnio o 12,0%. W porównaniu do maja 2019, cena ta nieznacznie spadła, średnio o 1,1%. Średnia cena mięsa wieprzowego w kwietniu, maju i czerwcu była wyższa średnio o 10,0% w stosunku do analogicznego okresu w 2018 roku oraz wyższa o 12,0% od średnich cen w styczniu, lutym i marcu 2019 roku. Biorąc pod uwagę pierwsze półrocze 2019 roku, średnia cena wieprzowiny w stosunku do pierwszego półrocza w 2018 roku była wyższa średnio o 3,9%.
W przypadku cen mąki, jej cena w czerwcu 2019 roku w porównaniu do czerwca 2018 roku wzrosła średnio o 9,4%, a porównując do grudnia 2018 roku średnio o 7,0%. W porównaniu do maja 2019, cena mąki statystycznie pozostała bez zmian. Średnia cena mąki w kwietniu, maju i czerwcu była wyższa średnio o 8,7% w stosunku do analogicznego okresu w 2018 roku oraz wyższa o 1,4% od średnich cen w styczniu, lutym i marcu 2019 roku. Biorąc pod uwagę pierwsze półrocze 2019 roku, średnia cena mąki w stosunku do pierwszego półrocza w 2018 roku była wyższa średnio o 8,0%.
W przypadku cen pieczywa, jego cena w czerwcu 2019 roku w porównaniu do czerwca 2018 roku wzrosła średnio o 9,8%, a porównując do grudnia 2018 roku średnio o 2,8%. W porównaniu do maja 2019, cena pieczywa statystycznie pozostała bez zmian. Średnia cena pieczywa w kwietniu, maju i czerwcu była wyższa średnio o 9,7% w stosunku do analogicznego okresu w 2018 roku oraz wyższa o 1,2% od średnich cen w styczniu, lutym i marcu 2019 roku. Biorąc pod uwagę pierwsze półrocze 2019 roku, średnia cena mąki w stosunku do pierwszego półrocza w 2018 roku była wyższa średnio o 9,5%.
Spośród wszystkich sklasyfikowanych w raporcie wskaźników cen towarów i usług konsumpcyjnych, wskazane w wypowiedzi artykuły spożywcze charakteryzowały się największym wzrostem cen.
Konfrontując dane przytoczone w wypowiedzi P. Hennig-Kloski z danymi GUS za kwiecień, maj i czerwiec 2019 w stosunku do analogicznego okresu w 2018 r., mamy następujący wzrost cen produktów:
- Warzywa – wzrost o 21,9% (wobec sugerowanych 22% w wypowiedzi P Hennig-Kloski)
- Cukier – wzrost o 19,3% (wobec sugerowanych 20%)
- Wieprzowina – wzrost o 10% (wobec sugerowanych 12%)
- Mąka – wzrost o 8,7% (wobec sugerowanych 10%)
- Pieczywo – wzrost o 9,7% (wobec sugerowanych 9%).
Biorąc pod uwagę całościowy kontekst wypowiedzi, uznajemy ją za mieszczącą się w marginesie błędu. W związku z tym, oceniamy ją jako prawdziwą.
*Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl + Enter