Koniec gry w oszusta!

Od 10 lat prześwietlamy słowa polityków i pilnujemy, by trzymali się faktów. Teraz możesz wesprzeć naszą misję, przekazując nam 1,5% swojego podatku PIT.

Przekaż 1,5% na Demagoga

Wpisz w PIT: KRS: 0000615583

Strona główna Fake News Przez Unię Europejską będziemy jeść pieczywo z robakami? Wyjaśniamy

Przez Unię Europejską będziemy jeść pieczywo z robakami? Wyjaśniamy

Czy na mocy rozporządzenia Unii będziemy spożywać 4 gram sproszkowanych owadów na każde 100 gram pieczywa? Sprawdzamy, jakie są zasady wykorzystywania owadów w produktach spożywczych.

w tle pieczywo, zrzut ekranu z TikToka z informacją o tym, że robaki w pieczywie to już pewne

fot. Pexels / TikTok / Modyfikacje: Demagog

Przez Unię Europejską będziemy jeść pieczywo z robakami? Wyjaśniamy

Czy na mocy rozporządzenia Unii będziemy spożywać 4 gram sproszkowanych owadów na każde 100 gram pieczywa? Sprawdzamy, jakie są zasady wykorzystywania owadów w produktach spożywczych.

Analiza w pigułce

  • Na TikTokuFacebooku pojawiło się nagranie informujące, że Unia Europejska przyjęła rozporządzenie zezwalające na dodawanie sproszkowanych owadów do pieczywa. Jak możemy usłyszeć: „będziemy jedli 4  gramy [robaków – przyp. Demagog] na każde 100 gram chleba”.
  • Wspomniane rozporządzenie dotyczy dopuszczenia na rynek nowej formy mącznika młynarka, który był już wcześniej stosowany w produktach. Unia nie wprowadziła obowiązku używania insektów w żywności.
  • 4 gram na 100 gram pieczywa to maksymalny limit zawartości owadów i  dotyczy wyłącznie larw mącznika młynarka poddanych promieniowaniu UV. W przypadku pozostałych (1, 2, 3) obowiązują inne normy.
  • Produkty zawierające owady muszą spełniać określone wymagania dotyczące oznakowania, zanim trafią na półki sklepowe.

Od lat odróżniamy fałsz od prawdy. Pomóż nam działać dalej: przekaż 1,5% podatku Demagogowi! Wpisz w PIT: KRS 0000615583

Temat dodawania owadów do żywności w ostatnich latach regularnie powraca (1, 2). Wykorzystuje się go w rozpowszechnianiu fałszywych informacji i antyunijnych narracji.

Jednym z przykładów może być nagranie, które pojawiło się na Tiktoku oraz na Facebooku. Jak możemy usłyszeć w materiale: „Od teraz robaki będą oficjalne dodawane do pieczywa w Unii Europejskiej, rozporządzenie w tej sprawie przyjęła Komisja Europejska, a osobiście podpisała je Ursula von der Leyen” [czas nagrania 00:06]. 

Z dalszej części filmu dowiadujemy się, że UE zgodziła się na dodawanie do produktów żywnościowych trzech gatunków owadów: larwy mącznika młynarka, szarańczy wędrownej oraz świerszcza wędrownego. Oprócz tego UE miała zezwolić na sprzedaż pleśniakowa lśniącego. Jak możemy usłyszeć: „Ilość tych przysmaków, jakie będziemy jedli to 4  gram na każde 100 gram chleba” [czas nagrania 01:17]

Zrzut ekranu. W karze widoczna jest postać mężczyzny łysego w czarnej koszulce. Na górze ekranu znajduje się napis: „Robaki w pieczywie, to już pewne!!”, a na dole „Udostępnij”.

Tiktok.com, 31.01.2025

Owady jako dodatek do żywności – to nie nowość

filmie padają słowa, że „Od teraz robaki będą oficjalne dodawane do pieczywa w Unii Europejskiej”.

Rozporządzenia (1, 2, 3, 4) zezwalają na sprzedaż produktów zawierających insekty na rynku europejskim. Niektóre z nich obowiązują od kilku lat. Nie nakładają obowiązku stosowania ich we wszystkich produktach.

W załącznikach do rozporządzeń (1, 2, 3, 4) możemy znaleźć informacje, że owady jako składnik mogą być dodawane do niektórych kategorii artykułów spożywczych. Dodatkowo taka żywność musi spełniać wymagania dotyczące oznakowania. Producent jest zobowiązany do umieszczenia na etykiecie odpowiedniego oznakowania oraz informacji o alergenach.

Jak wyjaśnił Bartosz Ochapski, polski rzecznik prasowy Parlamentu Europejskiego:

„Konsumenci mają pełną swobodę wyboru żywności, którą spożywają, opierając się na jasnych i przejrzystych informacjach. Kluczowe jest również zapewnienie, że żywność wprowadzana na rynek jest bezpieczna. […] Każda nowa żywność przed dopuszczeniem na rynek podlega rygorystycznej ocenie bezpieczeństwa przeprowadzanej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) […]”.

 

W jakich produktach można znaleźć owady?

Nagranie powstało po wydaniu rozporządzenia z 20 stycznia 2025 roku. Nowy dokument zezwala na wprowadzanie na rynek proszku z całych larw mącznika młynarka poddanego działaniu promieniowania UV, natomiast sam sproszkowany mącznik młynarek, podobnie jak pozostałe wymienione w materiale owady mogły być dodawane do produktów już wcześniej. 

  • W 2021 roku UE wydała zezwolenie na wprowadzenie mrożonej, suszonej i sproszkowanej postaci szarańczy wędrownej. Mogą być wykorzystywane  m.in.: w analogach mięsa, przetworzonych produktach z ziemniaków, daniach na bazie strączków lub makaronu, czy w sałatach;
  • W 2022 roku UE wydała zezwolenie na wprowadzenie mrożonej, suszonej i sproszkowanej postaci mącznika młynarka. Mogą być wykorzystywane m.in.: w batonikach zbożowych, chlebie i bułkach wieloziarnistych, sosów, produktów i gotowanych dań na bazie suszonego makronu;
  • W 2023 roku UE wydała zezwolenie na wprowadzenie na rynek częściowo odtłuszczonego proszku ze świerszcza domowego. Mogą być wykorzystywane m.in.: w chlebie i bułkach wieloziarnistych, krakersach, paluszkach, herbatnikach;
  • W tym samym roku UE wydała zezwolenie na wprowadzenie na rynek larw pleśniakowca lśniącego w postaci mrożonej, pasty, suszonej i sproszkowanej. Mogą być one wykorzystywane m.in.: w batonach zbożowych, chlebie, bułkach, owsiankach, daniach na bazie zbóż i makaronu, makaronu typu noodle.

Każdy z dopuszczonych postaci owadów jest bezpieczny do spożycia. Przed wprowadzeniem na rynek zostały poddane badaniom, a działanie zaopiniowali naukowcy (1, 2, 3) Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa (EFSA). 

Maksymalny limit 4 gramów na 100 gram pieczywa dotyczy tylko jednego rodzaju owada

materiale pojawia się stwierdzenie, że „Ilość tych przysmaków, jakie będziemy jedli to 4 gramy na każde 100 gram chleba” [czas nagrania 01:17]. Ta wartość odnosi się do maksymalnej zawartości sproszkowanych larw mącznika młynarka poddanych promieniowaniu UV w pieczywie i wypiekach.

W przypadku pozostałych kategorii żywności, do których owad może być dodawany, limity są niższe, np. dla potraw na bazie makaronu wynoszą 3,5 gram na 100 gramów, a dla sera i jego przetworów – 1 gram na 100 gramów. Nie oznacza to jednak, że takie ilości będą stosowane w każdym produkcie, to maksymalna dozwolona zawartość.

Warto zwrócić uwagę, że limity te dotyczą wyłącznie larw mącznika młynarka poddanych promieniowaniu UV. Pozostałe owady (1, 2, 3) dopuszczone w Unii Europejskiej mają własne normy, które różnią się w zależności od postaci oraz kategorii żywności, do której mogą być dodawane (np. dla pleśniakowca lśniącego w postaci sproszkowanej to 20 gramów na 100 gram chleba i bułek, a dla świerszcza domowego to 2 gramy na 100 gram).

Fałszywe doniesienia o robakach mogą być elementem antyunijnych narracji 

Nieprawdziwe informacje dotyczące wykorzystania owadów w żywności co jakiś czas powracają do mediów społecznościowych. Mogą być one elementem antyunijnych narracji mających na celu podważenie pozycji Unii Europejskiej.

W nadchodzących wyborach prezydenckich temat rzekomego przymusu spożywania robaków może zyskać na popularności, dlatego warto podejść do takich doniesień krytycznie i zweryfikować je w rzetelnych źródłach.

Przekaż nam 1,5% podatku!

Wesprzyj nas, przekazując 1,5% podatku na kontrolę polityków. Wpisz w PIT: KRS 0000615583

*Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl + Enter

Od 10 lat prześwietlamy słowa polityków!

Koniec gry w oszusta! Przekaż 1,5% na Demagoga

Wspieram