Strona główna Fake News Dawniej ludzie nie chorowali, bo głodowali? Fałsz

Dawniej ludzie nie chorowali, bo głodowali? Fałsz

sztućce, banan i szklanka wody na stole

fot. Pexels / Modyfikacje: Demagog

Dawniej ludzie nie chorowali, bo głodowali? Fałsz

Fałszywe informacje powielane przez naturopatę na TikToku.

FAKE NEWS W PIGUŁCE

„Dlaczego kiedyś ludzie nie chorowali?” – głosi napis widoczny w materiale opublikowanym 7 grudnia 2023 roku na TikToku. Odpowiedź ma stanowić informacja, że przed laty „były okresy głodówki, tzw. przednówki” [czas nagrania 00:07].

„To było, krótko mówiąc głodowanie, miesiąc, dwa, czasem trzy między wiosną a pierwszymi jakimiś w ogóle plonami, które się pojawiały i było automatyczne, systematyczne, coroczne samooczyszczenie organizmu” – słyszymy [czas nagrania 00:17].

Zrzut ekranu omawianego nagrania. Widoczny jest mężczyzna w koszuli i marynarce przed mikrofonem. Film zdobył 11 tys. polubień, 491 komentarzy. 1864 osoby zapisały go.

Źródło: www.tiktok.com

Profil, który opublikował omawiane nagranie, jest na TikToku obserwowany przez ponad 122 tys. użytkowników. Film na temat głodówek skutkujących brakiem chorób polubiło ponad 11 tys. osób. Wśród ponad 490 komentarzy czytamy m.in.: „szczera prawda i ludzie byli zdrowi” oraz „no i kiedyś nie było takiej chemii i przetworzonej żywności”.

Kim jest mężczyzna widoczny w filmie? To nie ekspert w dziedzinie zdrowia

Ryszard Grzebyk, który wypowiada się podczas nagrania, to osoba bez wykształcenia lekarskiego. Sam siebie określa jako „doktor medycyny naturalnej”. Nie jest to jednak specjalizacja lekarska. Ryszarda Grzebyka nie znajdziemy w Centralnym Rejestrze Lekarzy. Jego wypowiedzi nie należy więc traktować jako wiarygodne źródło informacji w zakresie medycyny.

To nie pierwszy raz, gdy analizujemy przekazy powielane przez samozwańczych ekspertów w dziedzinie zdrowia. Na łamach Demagoga wielokrotnie pisaliśmy o fałszywych informacjach na ten temat. W przeszłości już analizowaliśmy niezgodną z prawdą wypowiedź Grzebyka – w tamtym przypadku dotyczyła ona szczepień.

Przednówek z ubogą dietą

Na nagraniu widać napis: „TO FAKT. Dlaczego kiedyś ludzie nie chorowali?”. Odpowiedzi na to pytanie ma udzielić „ekspert” w dziedzinie zdrowia, Ryszard Grzebyk. Wskazuje on, że powodem rzekomego braku chorób u ludzi w przeszłości były „okresy głodówki, tzw. przednówki” [czas nagrania 00:07]. „To było, krótko mówiąc głodowanie, miesiąc, dwa, czasem trzy między wiosną a pierwszymi jakimiś w ogóle plonami, które się pojawiały i było automatyczne, systematyczne, coroczne samooczyszczenie organizmu” – stwierdza [czas nagrania 00:17].

Zacznijmy od wyjaśnienia, czym jest przednówek. To okres przed nowymi zbiorami trwający do pierwszych żniw. Jednak ludzie od wieków robią zapasy żywności, przygotowują przetwory, konserwują żywność naturalnymi sposobami. Przed laty w oczekiwaniu na wiosnę w kuchni korzystano także z dzikich roślin, by wzbogacić ubogie potrawy. Jak informuje Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi:

„Dawniej przednówek dla mieszkańców wsi był synonimem niedostatku, a nawet głodu, dlatego duże znaczenie w uzupełnieniu pożywienia odgrywały rośliny z łąk i lasów. Pożywienie na wsiach było mało urozmaicone bazujące na kaszy, mące, zbożach oraz warzywach i roślinach strączkowych uzupełnieniem były te owoce, które udało się przechować do wiosny. Ziemniaki i zboża, dzielono oszczędnie tak, aby rodzinę nakarmić i zostawić część do siewu. W diecie obecne były też warzywa (kapusta, cebula, marchew i rzepa), nasiona strączkowych (bób, fasola, groch), owoce – głównie jabłka. Przy czym warto podkreślić, że jakość owoców i warzyw była mierna. Często były one nadgniłe, zwiędłe, kiełkujące”.

Zbilansowana dieta jest istotna w dbaniu o zdrowie

Ryszard Grzebyk dodaje: „dobrze znam te opowieści z dawnych czasów przedwojennych […] jeśli była kapusta, był chleb i do tego ktoś dał smalcu czy masła, no to było wesele, o którym długo się rozmawiało” [czas nagrania 00:48]. Właśnie ta uboga dieta ma być rzekomo powodem, dla którego dawniej ludzie nie chorowali.

Dobrze zbilansowana dieta jest istotna, by dbać o zdrowie. Oznacza ona spożywanie różnorodnych produktów spożywczych w odpowiednich proporcjach, a także w odpowiedniej ilości, aby osiągnąć i utrzymać zdrową masę ciała. Prawidłowo dobrana dieta w połączeniu z innymi elementami zdrowego stylu życia mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia m.in. otyłości, chorób serca czy cukrzycy typu 2.

Długotrwały post jest silnym bodźcem fizjologicznym, który może powodować istotne zmiany hormonalne. W skrajnych przypadkach może skutkować niedożywieniem i niezdrową utratą masy ciała. Jak podkreśla dr Mariel Messer z Wydziału Psychologii Uniwersytetu Deakin, restrykcyjne diety wiążą się również z upośledzeniem funkcji poznawczych, trudnościami społecznymi i innymi problemami psychologicznymi.

Dawniej ludzie też chorowali

Dla porządku odnotujmy, że ludzie chorowali również dawniej, a historia zna przypadki epidemii z czasów przedwojennych. Można w tym kontekście wymienić chociażby pandemię grypy hiszpanki w latach 1918–1919, epidemię cholery w XIX wieku czy czarną śmierć między 1347 a 1351 rokiem.

Średnia oczekiwana długość życia w chwili urodzenia w Polsce wynosi obecnie prawie 80 lat. Z danych Głównego Urzędu Statystycznego (GUS) wynika, że w 1950 roku przeciętna długość życia mężczyzn wynosiła „nieco ponad 56 lat, natomiast kobiet prawie 62 lata” (s. 11). Polskie tablice wymieralności z lat 1931–1932 wskazują, że dla noworodka szacowano przeżycie średnio niespełna 50 lat.

*Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl + Enter

Pomóż nam sprawdzać, czy politycy mówią prawdę.

Nie moglibyśmy kontrolować polityków, gdyby nie Twoje wsparcie.

Wpłać