Czas czytania: około min.

Białko powstałe po szczepieniu niszczy ludzkie DNA? Fake news!

10.11.2021 godz. 14:14

Nieprawdziwe informacje na temat działania szczepionek przeciw COVID-19.

 

FAKE NEWS W PIGUŁCE

  • Na profilu Neos – Nowy system dla Polski pojawił się wpis prowadzący do artykułu, w którym postawiono tezę, że w szczepionkach przeciw COVID-19 znajduje się białko S wykorzystywane przez koronawirusa. Białko to ma przyczyniać się do uszkadzania DNA człowieka. 
  • Białko S produkowane po szczepieniu nie jest i nie działa dokładnie tak samo jak to, które można znaleźć w wirusie SARS-CoV-2. Białko to jest usuwane z organizmu w miarę rozwoju odpowiedzi immunologicznej.

5 listopada na profilu Neos – Nowy system dla Polski pojawił się post o treści: „Natychmiastowe wstrzymanie szczepień mRNA”, który zawierał w sobie link prowadzący do tekstu opublikowanego na stronie mailchi.mp. Podlinkowany tekst sugeruje, że „Białko kolca szczepionki wnika do jąder komórkowych, tłumi mechanizm naprawy DNA ludzkiego ciała, wyzwala eksplozję raka, niedobór odporności, zaburzenia autoimmunologiczne i przyspieszone starzenie”. Jednak badanie, na podstawie którego napisano artykuł, nie opisywało działania szczepionek mRNA. Tematem pracy był wpływ SARS-CoV-2 na spowolnienie odbudowy DNA po przechorowaniu COVID-19, a nie po podaniu szczepienia przeciw COVID-19.

Wpis na Facebooku zawierający odnośnik do artykułu o domniemanej szkodliwości białka zawartego w szczepionkach

Źródło: www.facebook.com

Badanie naukowe, na które powołuje się artykuł, sprawdzało, jak zakażenie SARS-CoV-2 zaburza odbudowę DNA

Podlinkowany we wpisie tekst zawiera odnośnik prowadzący do zapisanej wersji artykułu badawczego, gdzie miały znaleźć się tezy o szkodliwości szczepionek mRNA. Jak się jednak okazuje, po kliknięciu linku pojawia się komunikat, że strona jest niedostępna. Sprawdzając domenę, na której zapisany został plik docieramy do strony naturalnews.com. Portal ten od dłuższego czasu znany jest z publikowania pseudonaukowych treści i teorii spiskowych. Jak możemy przeczytać już w samym opisie strony: „Natural News zajmuje się holistycznym zdrowiem, terapią żywieniową, świadomością i duchowością […] strona stanowczo krytykuje leki i chirurgię, szczepionki, korupcję, testy na zwierzętach, wykorzystywanie ludzi do eksperymentów medycznych, chemiczne skażenie żywności, metale ciężkie w produktach i hodowlę przemysłową”.

Tekst zawiera jednak nazwę oryginalnego artykułu badawczego. Praca „SARS–CoV–2 Spike Impairs DNA Damage Repair and Inhibits V(D)J Recombination In Vitro” została opublikowana 13 października 2021 roku. Badanie miało na celu sprawdzenie wpływu koronawirusa na powstawanie odporności nabytej. Jak wykazali naukowcy, białko kolca SARS-CoV-2 znacząco hamuje odbudowę DNA po przechorowaniu, co jest kluczowe dla powstania przeciwciał. Praca badawcza nie dotyczyła bezpieczeństwa szczepionek przeciw COVID-19, a sprawdzała jedynie zdolność SARS-CoV-2 do spowalniania odbudowy DNA.

W przypadku zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2 białko kolca – poprzez wiązanie się z ludzkim enzymem konwertującym angiotensynę 2 (ACE2) – jest w stanie przedostać się do wnętrza komórki, dzięki czemu zaczyna replikować w organizmie. Znalazło ono zastosowanie przy szczepionkach przeciw COVID-19, za pośrednictwem których organizm jest w stanie wykształcić odporność przeciwko niemu. Koronawirus SARS-CoV-2 może być niebezpieczny, ponieważ w organizmie dochodzi do niekontrolowanej replikacji patogenu (w przeciwieństwie do szczepień, w  przypadku których nie dochodzi do zakażenia), co może przełożyć się na ciężki przebieg choroby, a także późniejsze komplikacje zdrowotne (nawet jeśli choroba przebiegła łagodnie).

Białko powstałe po szczepieniu przeciw COVID-19 nie jest dokładnie tym samym, które składa się na koronawirusa SARS-CoV-2, i nie działa w identyczny sposób

Inicjatywa Nauka Przeciw Pandemii wyjaśnia, że szczepionki przeciw COVID-19 bazujące na mRNA działają w ten sposób, że po wprowadzeniu do organizmu mRNA komórki są w stanie wytworzyć odpowiednio zmodyfikowane białko koronawirusa, przeciwko któremu budowana jest odpowiedź immunologiczna. W komórkach eukariotycznych (czyli m.in. u wszystkich ludzi, zwierząt i roślin) informacja genetyczna o białkach zakodowana jest w olbrzymich cząsteczkach DNA, zwanych chromosomami. Aby dane białko powstało w komórce, odpowiedni fragment chromosomu zwany genem musi zostać przepisany na sekwencje mRNA, które stanowi swoisty komórkowy „przepis na białko”. Ten „przepis” transportowany jest z jądra komórkowego do cytoplazmy, gdzie zachodzi proces translacji, czyli tłumaczenia kodu genetycznego zapisanego w postaci sekwencji RNA na sekwencję aminokwasową białek. Na bazie jednej cząsteczki mRNA może powstać bardzo wiele cząsteczek danego białka.

Schemat przedstawiający działanie szczepionki mRNA

źródło: www.naukaprzeciwpandemii.pl

Białko wytwarzane dzięki szczepionkom przeciw COVID-19 nie jest dokładnie tym samym, co białko kolca znajdujące się na powierzchni koronawirusa SARS-CoV-2. Ze względów bezpieczeństwa żadna ze szczepionek przeciw COVID-19 nie zawiera w swoim składzie ani nie wytwarza dokładnie tego samego białka koronawirusa, które ma patogen. Białko to jest usuwane w miarę rozwoju odpowiedzi immunologicznej. Co więcej, jak wykazało jedno z badań, poziom białka wytwarzanego przez szczepionkę jest 100 000 razy niższy niż poziom białka wytwarzanego przez koronawirusa SARS-CoV-2. Szczepionki mRNA nie integrują się z jądrem komórkowym pacjenta, a co za tym idzie, nie wpływają na DNA.

Szczepionki przeciw COVID-19 są skuteczne i bezpieczne, co zostało potwierdzone w badaniach klinicznych. Poważne efekty uboczne, które mogą wystąpić – jak w przypadku każdej szczepionki czy też leku – pojawiają się rzadko, co wskazywaliśmy w jednym z naszych raportów. Producenci szczepionek mają obowiązek monitorowania bezpieczeństwa szczepionek. Dzięki temu wykryto możliwość wystąpienia zdarzeń, takich jak np. bardzo rzadka zakrzepica (powiązana ze szczepionkami od koncernu AstraZeneca) czy możliwe – również bardzo rzadkie – zapalenie mięśnia sercowego i osierdzia (powiązane z preparatami od Pfizer/BioNTech). Wpływ białka kolca wytwarzanego przy użyciu szczepień jest pod tym kątem badany. Z oceny Europejskiej Agencji Leków (EMA) wynika, że korzyści w dalszym ciągu przewyższają potencjalne ryzyko, stąd też nadal zaleca się stosowanie preparatów w szczepieniach populacyjnych.

Podsumowanie

Białko produkowane przez komórki po szczepieniu nie jest tym samym, które wykorzystuje SARS-CoV-2. Szczepionki nie mogą także wpływać na ludzkie DNA, ponieważ nie integruje się z jądrem komórkowym. Z wiarygodnymi informacjami na temat szczepionek przeciw COVID-19 można zapoznać się na stronach Światowej Organizacji Zdrowia, Amerykańskiego Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób, Europejskiej Agencji Leków, a także w białej księdze pt. „Szczepienia przeciw COVID-19. Innowacyjne technologie i efektywność”, opracowanej przez inicjatywę Nauka przeciw pandemii.

Nie musisz działać jak automat i udostępniać informacji bez sprawdzenia. Najwyższy czas wyłączyć automatyczny tryb i przełączyć się na myślenie.

Zobacz, co przygotowali dla Ciebie nasi ambasadorzy: Kasia Gandor, Martin Stankiewicz, Ola i Piotr Stanisławscy (Crazy Nauka), Marcin Napiórkowski oraz Joanna Gutral.

Nie bądź botem. Włacz myślenie!

*Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl + Enter

Podobał Ci się artykuł? Pomóż nam dzielić się prawdą!

Możesz śmiało rozpowszechniać ten artykuł na swojej stronie internetowej. Pamiętaj o podaniu źródła. Sprawdź jak możesz udostępniać.

Wpłać darowiznę i działaj z nami!

lub