Strona główna Fake News Unia zezwoliła na robaki w jedzeniu? Mączka z larw to nie nowość w produktach

Unia zezwoliła na robaki w jedzeniu? Mączka z larw to nie nowość w produktach

Produkty zawierające owady są dostępne na europejskim rynku od dawna. Sprawdzamy, jakie wymagania muszą spełnić takie towary, aby trafić na sklepowe półki.

w tle miski z mąką i jadalne robaki, po lewej stronie zrzut ekranu z TikToka z informacją o tym, że Komisja Europejska zatwierdziła użycie sproszkowanych larw mącznika jako składnika żywności.

fot. Pexels / TikTok / Modyfikacje: Demagog

Unia zezwoliła na robaki w jedzeniu? Mączka z larw to nie nowość w produktach

Produkty zawierające owady są dostępne na europejskim rynku od dawna. Sprawdzamy, jakie wymagania muszą spełnić takie towary, aby trafić na sklepowe półki.

Analiza w pigułce

  • Na TikToku i na Facebooku pojawiły się informacje, że Unia Europejska „zezwoliła na zmielone robaki w żywności”.
  • Podobne zezwolenia wydawano już wcześniej: w 2021 roku dotyczyło szarańczy wędrownej, w 2022 roku – larw mącznika młynarka, a w 2023 roku – częściowo odtłuszczonego proszku ze świerszcza domowego.
  • Nowe rozporządzenie Komisji Europejskiej z 20 stycznia 2025 roku dopuszcza wprowadzanie na rynek proszku z całych larw mącznika młynarka, poddanego działaniu promieniowania UV.

Od lat odróżniamy fałsz od prawdy. Pomóż nam działać dalej: przekaż 1,5% podatku Demagogowi! Wpisz w PIT: KRS 0000615583

Temat żywności zawierającej owady już w przeszłości wywoływał wiele kontrowersji. Wokół niego pojawiały się też fałszywe treści, m.in. o tym, że Unia Europejska rzekomo planowała zmusić konsumentów do spożywania takiego jedzenia (1, 2) lub nie informowała o tym, że takie produkty wprowadzono na rynek (1, 2). W sieci natknęliśmy się na kolejną informację na ten temat.

„Unia Europejska zezwoliła na zmielone robaki w żywności!” – możemy przeczytać w jednym z postów opublikowanych na facebookowym profilu StopTrzaskowski. Podobną informację przekazuje tiktok, w którym doprecyzowano, że chodzi o „sproszkowane larwy mącznika”. Film zakończono słowami [pisownia oryginalna]: „smacznego rodacy, europa obfitości”.

Zrzut ekranu omawianego tiktoka. Załączono do niego zdjęcie dłoni trzymających larwy oraz tekst: „Komisja Europejska zatwierdziła użycie sproszkowanych larw mącznika jako składnika w żywności, takiej jak pieczywo, sery i przetwory owocowo-warzywne. Rozporządzenie 2025/89 zezwala na ich sprzedaż, wymaga etykiet ostrzegających o alergiach. Decyzja wspiera zrównoważenie białka zgodnie z zaleceniami FAO. smacznego rodacy, europa obfitości”

Źródło: TikTok.com, 28.01.2025

Unia zezwoliła na dodanie zmielonych owadów do żywności? To nic nowego

Po przeczytaniu posta na Facebooku czy obejrzeniu tiktoka można odnieść wrażenie, że kwestia dopuszczenia proszku z owadów do wykorzystania w żywności dystrybuowanej w UE to przełomowe wydarzenie. 

Takie rozporządzenia wydawano już wcześniej. Jednym z przykładów jest zezwolenie z 2021 roku dotyczące szarańczy wędrownej. Innym – dotyczące larw mącznika młynarka, z 2022 roku, czy też to z początku 2023 roku – dotyczące częściowo odtłuszczonego proszku ze świerszcza domowego

Obecnie Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) analizuje 5 wniosków o dopuszczenie do sprzedaży różnego rodzaju produktów z owadów.

Czego dotyczyło rozporządzenie o mączniku młynarku zatwierdzone w styczniu br.?

Jak już wspomnieliśmy, w 2022 roku zezwolono na wprowadzenie na rynek mrożonej, suszonej i sproszkowanej postaci mącznika młynarka. Dlaczego zatem informacje o tym pojawiły się w mediach społecznościowych w ostatnim czasie?

20 stycznia 2025 roku Komisja Europejska zatwierdziła kolejne rozporządzenie zezwalające na wprowadzanie na rynek proszku z całych larw mącznika młynarka – tym razem poddanego działaniu promieniowania UV. Jak poinformowano, „ma być on sprzedawany jako składnik żywności w wielu produktach spożywczych dla ogółu społeczeństwa”.

Jak wyjaśnił Bartosz Ochapski, polski rzecznik prasowy Parlamentu Europejskiego:

„W porównaniu do wcześniejszych regulacji z 2022 roku, nowe przepisy z 2025 roku dotyczą produktu, który oprócz obróbki termicznej i mielenia został dodatkowo poddany działaniu światła ultrafioletowego (UVB)”.

Żywność, w składzie której są owady, musi być odpowiednio oznakowana

Jak wspomniano w omawianym tiktoku, żywność zawierająca owady musi być odpowiednio oznakowana. Zwraca na to uwagę również Bartosz Ochapski, w komentarzu dla Demagoga.

załączniku do rozporządzenia, w części „Dodatkowe szczególne wymogi dotyczące etykietowania”, napisano, że każdy produkt zawierający proszek z całych larw mącznika młynarka poddany działaniu promieniowania UV powinien być odpowiednio oznakowany. Powodem jest m.in. ryzyko wystąpienia alergii u osób uczulonych na skorupiaki i roztocza kurzu domowego

Podobne adnotacje znalazły się również we wcześniejszym rozporządzeniu – w tym dotyczącym odtłuszczonego produktu ze świerszcza domowego.

W związku z możliwym występowaniem reakcji alergicznych po konsumpcji jadalnych owadów Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wskazała, że osoby uczulone na skorupiaki powinny uważać na tego typu produkty oraz że żywność zawierająca owady wymaga dalszych badań. 

Czy taka żywność jest bezpieczna? Aby trafić na półki, musi przejść testy

Jak możemy przeczytać w rozporządzeniu, zezwolenie na użycie proszku z larw poddanego działaniu promieni UV wydano na bazie opinii naukowej, według której jest on bezpieczny dla zdrowia. Jak możemy przeczytać:

[…] Wspomniana opinia naukowa daje zatem wystarczające podstawy do stwierdzenia, że proszek z całych larw Tenebrio molitor poddany działaniu promieniowania UV, stosowany w chlebie i w bułkach, w ciastach i w ciastkach, w produktach na bazie makaronu, w przetworzonych produktach z ziemniaków, w serze i w produktach z sera oraz w musach owocowych i warzywnych, przeznaczonych dla ogółu populacji, spełnia warunki wprowadzenia na rynek zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283”.

Potwierdza to w komentarzu dla Demagoga Bartosz Ochapski:

„Konsumenci mają pełną swobodę wyboru żywności, którą spożywają, opierając się na jasnych i przejrzystych informacjach. Kluczowe jest również zapewnienie, że żywność wprowadzana na rynek jest bezpieczna. […] Każda nowa żywność przed dopuszczeniem na rynek podlega rygorystycznej ocenie bezpieczeństwa przeprowadzanej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) […]”.

Uwaga! Informacje o owadach w jedzeniu mogą być częścią antyunijnych narracji i walki politycznej

Fałszywe treści nt. zastosowania owadów w produktach spożywczych pojawiały się już w przeszłości. Część z nich przekazywała informację, że Unia Europejska planuje zmusić konsumentów do spożywania takiej żywności (1, 2) lub że takie produkty nie będą oznaczone (1, 2).

To zidentyfikowane elementy narracji antyunijnych, które mają na celu podważenie pozycji tej organizacji lub jej ośmieszenie.

Jak już wspomnieliśmy, post opublikowano na facebookowej grupie StopTrzaskowski. „Daj znać w komentarzu co o tym myślisz i powiedz co sądzisz o Rafale Trzaskowskim” [pisownia oryginalna] – zachęcają autorzy. 

Temat mączki z owadów może być wykorzystany w walce politycznej podczas kampanii prezydenckiej. Można też założyć, że w nadchodzących miesiącach podobnych informacji negatywnych w stosunku do kandydatów będzie więcej i mogą być one połączone z innymi fałszywymi lub wyrwanymi z kontekstu doniesieniami.

Wspieraj niezależność!

Wpłać darowiznę i pomóż nam walczyć z dezinformacją, rosyjską propagandą i fake newsami.

*Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl + Enter

Od 10 lat prześwietlamy słowa polityków!

Koniec gry w oszusta! Przekaż 1,5% na Demagoga

Wspieram